BLW – Az igény szerinti hozzátáplálás – Talán a lehető legjobb módja, hogy bevezesd a szilárd ételeket a kisbabád étrendjébe

BLW – Az igény szerinti hozzátáplálás – Talán a lehető legjobb módja, hogy bevezesd a szilárd ételeket a kisbabád étrendjébe

Rengeteg szülő dönt úgy, hogy a barátoktól hallott és az interneten elterjedt módszerrel próbálja hozzátápláláskor szélesíteni a baba étrendjét: kanálnyi pépesített keverékeket adnak a kicsiknek, felnőttek által szigorúan ellenőrzött időpontokban, pontosan meghatározott ütemterv szerint.

Legtöbbjük nem tudja, hogy ez a módszer tipikusan étkezési hisztikre hajlamos, válogatós gyermekeket „teremt”. Van azonban egy ennél is súlyosabb következmény: az ilyen szokások a jövőben elhízásra való hajlamot eredményeznek, és az egészségtelen ételek fogyasztása a mindennapi étrend részévé válik. Mi másfajta módszerben hiszünk.

Ismerj meg egy új megközelítést: IGÉNY SZERINTI HOZZÁTÁPLÁLÁS (BLW – Baby-Led Weaning, vagy másnéven darabos ételekkel történő hozzátáplálás)

Az igény szerinti hozzátáplálást a szilárd ételek bevezetésének forradalmi módszereként tartják számon, ráadásul lendületesen növekvő tendenciát mutat, amit egyre több szülő alkalmaz. De pontosan miből is áll? Az alapelve egyszerű. Engedjük a babát önállóan táplálkozni az anyatejjel vagy a babatápszerrel párhuzamosan, miközben fokozatosan új élelmiszereket vezetünk be az étrendjébe. Az igény szerinti hozzátáplálást sokan jobb módszernek tartják a kanalas/pépes etetéshez képest, mert ez lehet a legjobb módja annak, hogy az egészséges táplálkozási szokásokat már kora gyermekkorban elsajátítsák.

A hagyományos hozzátáplálás abban tér el az igény szerinti hozzátáplálástól, hogy a gyermek milyen módon éli meg és sajátítja el az étkezési fázisok sorrendjét. A pürésített ételekkel való táplálás során a csecsemő először megtanul nyelni, majd csak ezt követően rágni. Az igény szerinti hozzátáplálás során a baba először rágni tanul meg, majd ezután nyelni, ahogy ez természetes és normális.

Fontos szokások az igény szerinti hozzátáplálásban

❗️% A dodoli.hu támogat Titeket a hozzátáplálás elkezdésében. A 6HONAP”promóciós kóddal most 12%-os kedvezményben részesülsz minden megrendelésedből, így megvásárolhatod a kisbabádnak szükséges valamennyi terméket.

1. A megfelelő étkészlet

Már az igény szerinti hozzátáplálás kezdetén kedved és igényed szerint válogathatsz a különböző típusú tányérok, tálkák, poharak, bögrék és evőeszközök között (amelyek készülhetnek szilikonból vagy természetes bambuszból), ezek mind praktikusak és környezetbarát termékek. A tálkák és tányérok csúszásgátló tapadókoronggal vannak ellátva, amelyek a balesetek elkerülése érdekében stabilan illeszkednek az asztalhoz vagy bármely sík felülethez. Számos modell és szín közül választhatsz ITT.

2. Zsebes előke

Az igény szerinti hozzátáplálás kétség kívül rendetlenséggel járó folyamat. Emiatt feltétlenül szükséges 1-2 lágy szilikon zsebes előke az ételmaradékok összegyűjtéséhez. Ezek könnyen tisztíthatók, nagyon aranyosak és mindenekelőtt rendkívül praktikusak. ITT rendelheted meg őket online.

3. Olcsó és jó etetőszék

Szükséged lesz egy olcsó és jó, valamint könnyen tisztítható etetőszékre. Mi nem látjuk értelmét drágább etetőszéket vásárolni. Ugyanolyan hamar koszolódnak, és attól, hogy nagyobb méretűek, csak kényelmetlen az elhelyezésük. A mi kedvencünk az „IKEA Antilop etetőszék tálcával”. Kiváló arányokkal rendelkezik, nagyon praktikus, strapabíró, mindez elérhető áron. ITT tudod megrendelni online.

Elérhető árú, hatékony baba etetőszék

Az igény szerinti hozzátáplálás előnyei és hátrányai

• Kevesebb stressz. A baba hozzátáplálásával szerzett tapasztalatok szórakoztatóbbá válnak. Rumlisabb meló, de ez a móka része, nem igaz? Attól igény szerinti a hozzátáplálás, hogy megengedjük a babának a tanulási ritmus diktálását, eközben Te, mint szülő, csak a felügyelő szerepét játszod, és támogatást nyújtasz, anélkül, hogy azon aggódnál, hogy mit eszik meg vagy mit NEM.
• Egészéges élelmiszerek választása. A csecsemők már korán belekóstolhatnak az ízek és textúrák gazdag választékába, ez majd arra bátorítja őket, hogy a későbbi életük során maguktól válasszanak egészséges ételeket. Emellett csökkentjük annak esélyét, hogy válogatósak lesznek. Összeállítottunk egy tápláló, kalóriákban optimális, miközben vitaminokban, ásványi anyagokban, egészséges proteinekben és zsírokban gazdag mintaétrendet a hozzátáplálási út elején álló anyukák számára, ami nélkülözhetetlen a növekedésben lévő agy és test összehangolt fejlődéséhez.
• A túlsúly elleni harc. Mivel a babáknak megengedett az étvágyuk szerinti táplálkozás, ezzel a módszerrel nem fognak a szükségesnél többet enni és nem ez válik szokássá. Egyes napokon többet fognak enni, máskor kevesebbet. Etetés során a szülők szinte mindig arra bíztatják a gyermeket, hogy mindent megegyen a tányérról: „csak még egy falatot”, még olyankor is, ha a kicsi már egyértelműen nem éhes.
• Fejleszti a rágást. Mivel a baba a kezdetektől fogva rágásra van ösztönözve, így ez sokkal hamarabb kifejlődik náluk, mint a kanalas/pépes etetéssel táplált gyermekek esetében. A pürésített ételeket nem szükséges megrágni, csak le kell nyelni.
• Fejleszti a szem-kéz koordinációt. Mivel a kezüket használják ahhoz, hogy az ételt a szájukhoz emeljék, a koordináció fejlesztése terén csodákra képes. Az élelmiszerek különböző formája és textúrája, majd később az evőeszközök használata remek fejlődési lehetőséget kínálnak.
• Egyszerűen könnyebb. Az étel folytonos pürésítése időigényes és körülményes. Az igény szerinti hozzátáplálás sokkal egyszerűbb!

Mikor van felkészülve a baba?

A szakértők azt tanácsolják, hogy körülbelül 6 hónapos korukig várjunk a szilárd étel bevezetésével, bár ez nem azt jelenti, hogy minden baba készen áll már ebben a korban. Mi 6 és 8 hónap közötti korban ajánljuk az első próbálkozásokat, olyan módon, hogy a bevezetett élelmiszerekre való reakciókat figyelmesen nyomon követjük. A fejlődés szempontjából érthető, miért pont 6 hónapos kortól kezdve ajánlott a szilárd ételek bevezetése, hiszen ez az az időszak, amikor a baba megtanul segítség nélkül ülni, meg tudja tartani az egyensúlyát az etetőszéken és a kis kezével képes tárgyakat megfogni.

Minden gyerek különböző, egyesek már 6 hónapos koruk előtt készen állnak, míg mások a 8. hónap végéig sem tűnnek felkészültnek. Annak érdekében, hogy ne az életkor legyen a meghatározó, figyeljünk a következő jelekre ahhoz, hogy megállapítsuk a baba táplálkozáshoz való önállóságát.

  • képes az etetőszékben segítség nélkül ülni (nem dől el)
  • tartja a fejét, amikor ülő pozícióban van
  • elkezd a kezével kis tárgyakat megfogni
  • a szülő tányérjában lévő ételért nyúl, és érdeklődést mutat az étkezésben való részvétel iránt
  • szereti a szájába tenni a kezét, az ujjait, a játékokat vagy más tárgyakat
  • megfelelő az emésztése
  • nyugodt és szabályos a légzése
  • a baba ajka, nyelve és arcszíne nem mutat rendellenességet

Melyek elsősorban az igény szerinti hozzátáplálásra alkalmas élelmiszerek?

• Kezdésnek a banán egy nagyszerű étel, amit a babának adhatunk. Ajánlott a banánt darabokba szeletelni, amiket a baba megfoghat és a kezében tarthat.
• Görög- vagy sárgadinnye. Puha, lédús gyümölcsök, egyszerű őket megrágni, ráadásul nagyon egészségesek (arra az esetre, ha a meleg évszakban kezded a szilárd ételek bevezetését).
• Az avokádó rendkívül puha, egészséges zsírokat tartalmaz és nyersen fogyasztható. Ebben a cikkben tippeket találsz arra, hogyan kell egyes élelmiszereket feldarabolni a szilárd ételek bevezetésekor.
• Ujjnyi vastagságra felvágott, párolt sárgarépa. Könnyen megfogható, puha, tápanyagokkal teli (ha megfelelően meg van főve).
• A brokkoli ugyancsak kiváló opció, puhára párolva.

Gyakorlatilag bármelyik könnyen megfogható és kézben tartható gyümölcs vagy zöldség tökéletes választás az igény szerinti hozzátápláláshoz. Összeállítottunk 10 tápanyagban gazdag élelmiszert, amely alkalmas az igény szerinti hozzátáplálás első hónapjaira.

Milyen ételeket kerüljünk az igény szerinti hozzátáplálás során?

  • Bármely fulladásveszélyes élelmiszer kerülendő, ilyen például az összes diófajta vagy önmagában a mogyoróvaj. A diót darálva adhatod, a mogyoróvaj pedig elkészíthető házilag, és vízzel kell hígítani.
  • Bármely hozzáadott sót vagy cukrot tartalmazó élelmiszert, főként a sót kerüljük, hiszen károsíthatja a baba veséit.
  • A feldolgozott élelmiszerek sem ajánlottak, itt nem érezzük, hogy további magyarázat szükséges.

Allergiákról és intoleranciákról

Bizonyított tény, hogy a legalább 6 hónapig tartó kizárólagos szoptatás csökkenti az ételallergia kialakulásának kockázatát. Ennek ellenére a kizárólagos szoptatás esetében is fontos nyomon követni az ételallergia- és intolerancia tüneteit és gyermekorvoshoz fordulni, ha aggályaid merülnek fel. Vannak különbségek az ételallergia- és intolerancia között.

Az ételallergia az immunrendszer reakciója egy bizonyos élelmiszerre, amely a vérben vagy a székletben található jelzők alapján beazonosítható.

Az ételintolerancia az emésztőrendszer gyulladásos reakciója egy bizonyos élelmiszer hatására. Az ételallergiák bizonyos analízisek segítségével megállapíthatók, míg az intoleranciákat a tünetek megfigyelésével azonosíthatjuk be. Egyes gyermekek a búzafehérje és a tejtermékek esetében mutatnak intoleranciát, azonban nem diagnosztizálhatók ételallergiával.

A leggyakoribb ételallergiák:

  • Tej
  • Tojás
  • Hal
  • Gabona
  • Mogyoró
  • Szója
  • Rákfélék
  • Diók

Ajánlott minél hamarabb bevezetni ezeket az ételeket, egyben nyomon követni bármely immunrendszeri vagy emésztőrendszeri reakciót. Bizonyos élelmiszerek bevezetésének halasztása növeli az ételallergia kialakulásának esélyét (azaz minél hamarabb bevezeted őket, annál jobb).

Az ételallergiák- és intoleranciák gyakori tünetei:

  • Hányás
  • Hasmenés, székrekedés, puffadás, görcsök
  • Véres vagy nyálkás széklet
  • Reaktív légúti problémák
  • Bőrirritáció vagy ekcéma
  • Arcbőr-reakciók (arcduzzanat, szem alatti sötét karikák, fül vagy arc kipirosodása)
  • Fejfájás
  • Krónikus arcüreg- vagy fülgyulladás
  • Idegrendszeri tünetek (figyelmi problémák, hiperaktivitás, alvászavar)

Hogyan kezdjük az igény szerinti hozzátáplálást?

  1. Válassz ki egy megfelelő alkalmat, amikor a baba nem túl éhes, de nem tűnik jóllakottnak sem. Nyűgös lehet, ha éhes, ha pedig jóllakott, nem fog enni.
  2. Ültesd le a babát az asztalhoz a család többi tagja mellé. Célszerű akkor gyakorolni az igény szerinti hozzátáplálást, amikor a család többi tagja is eszik; így a baba majd úgy érzi, hogy be lett vonva a család tevékenységeibe. Itt további két lehetőség van. A babát egy etetőszékbe ültethetjük vagy valaki ölében ülhet, azonban fontos biztosítani, hogy a feje egyenesen álljon, nem pedig hátradöntve (a fulladás elkerülése végett).
  3. Különíts el egy kis területet az etetőszék körül, hogy minimalizáld a „katasztrófát” (ami viszont elkerülhetetlen). Mi azt ajánljuk, hogy valami könnyen tisztíthatót használj, például egy asztalterítőt, amely kiváló erre a célra. A babát akkor etessük, ha be van pelenkázva és rátettünk egy jó előkét.
  4. Ajánlj fel a babádnak néhány falat ételt. Úgy lenne ideális, ha mindenki ugyanazt enné, különösen, ha gyümölcsről vagy zöldségről van szó. Olyan méretű darabokat adj neki, amelyeket képes kézben tartani, de nem elég nagyok ahhoz, hogy fulladást okozzanak. A különböző textúrájú és állagú ételek nagyszerűek arra, hogy felkeltsék a kíváncsiságát.
  5. Hagyd, hogy saját tempójában egyen, ez az igény szerinti hozzátáplálás egyik kulcsfontosságú eleme. Tedd elé az ételt és hagyd, hogy kedve szerint fedezze fel és kóstolja meg azt. Ne siess, nem kell kapkodni! Valószínű az elején játszani fog az étellel, így ne várd el, hogy egyhamar enni kezdjen. Mindez a tanulási folyamat része.
  6. Adj neki vizet egy pohárban vagy bögrében, de ebben az esetben sem várd el, hogy azonnal inni kezd majd. Tulajdonképpen sok baba inkább mellből vagy cumisüvegből szeret tejcsit inni, mintsem bármi mást.

Kiegészítő tippek az igény szerinti hozzátápláláshoz

  • Felejtsd el a „bébiételeket”, azaz a kis üveges bolti püréket. Valódi ételdarabokat kínálj, lehetőleg puha gyümölcsöt és zöldséget.
  • Nem kell feltétlenül zöldségnek lennie. Ha a család többi tagja tésztát eszik, teljesen rendben van, hogy a babának is azt adjuk (kis darabokra vágva). Az igény szerinti hozzátáplálás egyik legnagyobb előnye a baba bevonása a családi étkezésekbe. Mindössze bizonyosodj meg afelől, hogy az étel nem tartalmaz hozzáadott sót, cukrot vagy olyan fűszereket, amelyek felboríthatják az emésztését.
  • Ne tegyél az asztalra leborítható tálkákat. Ha szeretnél tálkát vagy tányért használni, olyat válassz, ami az etetőszék asztalához rögzíthető.
  • Ne terheld túl nagy választékkal. Egyszerre csak pár darab ételt adj neki.
  • Ne Te add a szájába az ételt, hiszen a cél az, hogy a baba irányítson, az erőltetés pedig fulladáshoz vezethet.
  • Ha öklendezési ingere van, ne ess pánikba. Ez valójában a legjobb módja annak, hogy ízlelgesse az ételt a szájában. Valóban ijesztő lehet, de nem kell aggódnod.
  • Az igény szerinti hozzátáplálás időszaka olykor frusztráló lehet a babák számára. Éhesek, de ebben az időszakban még nem annyira könnyű egyedül enni. A legjobb, ha az igény szerinti hozzátáplálás a tejjel való étkezések között zajlik, hogy a baba ne legyen nyűgös vagy túl éhes.
  • Remek ötlet a szabadban való étkezés is, ha van rá lehetőséged. Ez egy kiváló módszer arra, hogy elkerüld a rendetlenséget a házban.
  • Ne ragaszkodjatok a napi három étkezés betartásához. Olyan ütemtervet kövessetek, ami számotokra a legmegfelelőbb. Időnként ők nem éhesek, máskor Neked nem akad elég időd. Ez így van rendjén, a saját tempótokat kövessétek.
  • Készítsetek képeket! Ezt az élményt biztosan meg akarjátok örökíteni, hiszen nem tart nagyon sokáig! Később értékelni fogjátok ezeket a fényképeket, mert emlékeztetni fognak egy mókás időszakra, valamint…a rendetlenségre!

Az igény szerinti hozzátáplálás és a fulladás: Van-e okunk aggodalomra?

Kezdő szülőként talán Te is aggódsz a fulladásveszély miatt, és az aggály bizony jogos lehet. Tulajdonképpen ez egy általános aggály, hiszen a hozzátáplálás bármelyik pillanatában megtörténhet. A valóságban azonban sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy a fulladás kanalas etetés során történjen meg, mikor mi tesszük a kis szájába az ételt, ahelyett, hogy a babát hagyjuk irányítani.

Az igény szerinti hozzátáplálás „titka” a nagyobb ételdarabok kínálása, amelyeket meg kell rágnia. A jó oldala az, hogy a baba fizikailag nem lesz képes nagyobb darab ételt kiharapni, mint amelyet képes lenyelni, ami a természet briliáns megoldása arra, hogy a fulladástól megvédje.

Tudnod kell, hogy a fulladás (choke) és az öklendezési inger (gag) között különbséget kell tennünk. Az öklendezési inger elég gyakori az igény szerinti hozzátáplálás során, és nem ad okot aggodalomra. Az öklendezési inger nagy valószínűséggel bekövetkezik, ez viszont nem jelenti azt, hogy a baba fulladozik, csupán abban segíti, hogy az ételt ízlelgesse a szájában. Bár nehéznek tűnik, hogy ne lépjünk közbe, a legjobb hagyni a babát egyedül kezelni az öklendezési ingert anélkül, hogy láthatóan zaklatottnak tűnnénk. Ha megijedünk, olyankor a babát is alaptalanul ijesztjük meg. A babáknak nincs szükségük fogakra a rágáshoz, hiszen a fogínyük nagyon kemény. Elegendő, ha a darabok viszonylag puhák és megfelelő méretűek. ITT látható egy példa öklendezési ingerre (gag):

Jó ötlet egy elsősegély tanfolyamot elvégezni, ha szeretnél felkészülni egy esetleges valódi fulladásra. Valószínűleg indítanak ilyet a közeledben, egyes tanfolyamok kifejezetten babákra szakosodnak. Sokat segíthet a magabiztosság terén! Egy érdekes animáció megmutatja ITT, hogyan járjunk el fulladás esetén:

Melyek az igény szerinti hozzátáplálás hátrányai?

Természetesen az igény szerinti hozzátáplálásnak nemcsak előnyei vannak. A legnagyobb hátrány, amelyet legtöbben azonnal megemlítenek, az a RENDETLENSÉG. Az étel először a baba kezébe kerül, majd a földre, az egész arcára, és persze Rád is jut belőle. Gyakorlatilag mindenhová, kivéve a babád szájába. Ugyanakkor a rendetlenség miatt nehéz megállapítani, pontosan mennyit evett a kicsi. Ez a folyamat csak az elején nehéz, hiszen idővel egyre több étel fog a baba szájába kerülni, és egyre kevesebb a földre. És sose feledd: ez a rendetlenség – még ha nem is a kedvenc részed – óriási előnyökkel jár a kicsik fejlődése szempontjából.

Befejezésül

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre és a tippjeidre. Van tapasztalatod az igény szerinti hozzátáplálással, és szeretnéd megosztani más szülőkkel? Most ismerkedtél meg az igény szerinti táplálás fogalmával és kérdéseid merültek fel? Ránk számíthatsz!

Roxana és Oli

Comments (11)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük