7 ok, amiért érdemes babatálkát használni a hozzátáplálás során

7 ok, amiért érdemes babatálkát használni a hozzátáplálás során

Ne gondold, hogy a hozzátáplálásra szolgáló etetőtálka egy „újabb mosogatni való edény” lesz a konyhában. A babatálka rendkívül hasznos kellék. Miért? Íme 7 alapos ok, amiért egy speciális babatálka Neked is és kisbabádnak is nagy segítség lesz a hozzátáplálás olykor küzdelmes, sokszor mókás időszakában. Ha pedig tetszett ez a cikk, szeretettel ajánljuk „7 ok amiért érdemes babatányért használni a hozzátáplálás során“ című írásunkat is.

1. Nem törik el

Elkerülhetetlen, hogy a babatálka lebillenjen vagy leboruljon az asztalról, esetleg a kisbabád is eldobhatja. Egyértelműen nem szeretnéd, hogy a tálka szilánkjaira törjön. Egy speciális babatálka strapabíró és ütésálló anyagokból készül. Választhatsz műanyagból vagy szilikonból készült tálkát, vagy, ha valami igazán különlegesre vágysz, választhatsz bambusz tálkát. Mi mégis azt javasoljuk, hogy kerüld a műanyagot. A tálkába forró ételek (például levesek) kerülnek, és a magas hőmérsékleteknek kitett műanyag mérgező lehet. Egy szilikonból készült tálka nagyságrendekkel jobb választás. Szinte ugyanannyiba kerül, mint egy műanyag tálka, azonban elkerülheted vele nemcsak az egészségügyi kockázatokat, de a negatív környezeti hatásokat is.

2. Megfelelő méret a megfelelő adagokért

A babáknak egyszerre csak kicsi ételadagra van szükségük – kisebbre, mint elsőre gondolnád. Egy babatálka kisebb méretű, kifejezetten azért, hogy emlékeztesse a szülőket arra, hogy ami a kisbabák ételadagjait illeti, „a kevesebb több” elv a követendő. Kezdetben egy étkezés során a hozzátáplálásra alkalmas tálka egyharmadát érdemes megtölteni, vagy maximum a felét.

3. Az asztalhoz rögzül

Nem beszélhetünk ténylegesen babáknak való etetőtálkáról, ha az nem rendelkezik egy hatékony tapadókoronggal, ami az asztalhoz rögzíti. Az étkezési idő, különösen, ha az igény szerinti hozzátáplálás (baby-led weaning) módszerét választod, olyan kaland, amely során egy rakás étel landol majd a földön, az asztalon, a ruhádon vagy épp a falon. A tapadókorong megakadályozza, hogy a baba lelökje vagy eldobja a tálkát. Máris csökken a rendetlenség és a stressz.

Tipp: A hozzátáplálásra szánt tálka tapadókorongja egy speciális jelöléssel, egy nyelvvel is rendelkezik, ennek felhúzásával leválik az edény az asztalról. Ezt a jelölést a kisbabával ellentétes irányba érdemes helyezni, különben hamar rájön, hogy ha azt meghúzza, a tálka felemelhető. Annak érdekében, hogy az étkezési idő még rendezettebb legyen, javasoljuk, hogy szerezz be egy zsebes előkét is. A legpraktikusabb baba előkékről ITT tudhatsz meg többet.

❗️% A dodoli.hu támogat Titeket a hozzátáplálás elkezdésében. A „6HONAP”promóciós kóddal most 12%-os kedvezményben részesülsz minden megrendelésedből, így megvásárolhatod a kisbabádnak szükséges valamennyi terméket.

4. Könnyedén elfér bármely etetőszék asztalán, és jól tapad

A tapadókoronggal ellátott, hozzátáplálásra szánt tálkákat – legyen az tapadókoronggal ellátott vagy tapadókorong nélküli – úgy tervezik, hogy bármely baba etetőszék asztalkáján tökéletesen elférjenek. Emellett a tálka tapadókorongja kiválóan illeszkedik bármely olyan felületre, amelyből az etetőszékek készülnek. Ehhez egy kísérletet is elvégeztünk. Rögzítettük az egyik bambusz tapadókorongos tálkánkat Olivia etetőszékére, és a tálkát fogva felemeltem a széket ( Olivia természetesen nem ült a székben 😛 ).

5. Fejleszti a kézügyességet

Fontos, hogy a kisbabák minél korábban elkezdjék gyakorolni az apróbb tárgyak használatát és a szem-kéz koordinációt. A hozzátáplálás időszaka remek alkalom ezek fejlesztésére. A piciknek közvetlenül a kezeikkel kell megfogniuk az ételt, vagy használhatnak erre alkalmas babaevőeszközöket. Ilyenkor szintén jól jöhet a babatálka. A tálka magas pereme, valamint egy könnyű súlyú evőeszköz (tálkáink mellé általában jár egy kiskanál is) segítséget nyújtanak a babának abban, hogy fejlessze az étel kézbevételének, megtartásának és szájhoz emelésének képességét.

6. Az étkezési idő mókásabbá válik

Majd’ minden gyerektálkánk különleges formájú vagy érdekes színű, esetleg mindkettő. Egy ilyen tálka az étkezési időt várva várt, mókás eseménnyé alakítja a kisbaba számára. Ha szereti az állatokat, választhatsz a Pandás, Nyuszis, Békás vagy Macskás tálkák közül, számos opció áll a rendelkezésedre. Ugyanilyen különleges formákban kaphatók a babatányérok is. Tipp: Babatálkáink segítségével gyerekjáték a tálalás. Nem kell túlgondolni a dolgokat. Íme egy egyszerű adag tejberizs, amelyet kislányunknak egy Macskás tálkában szolgáltunk fel.

Tipp: Próbálj minden étkezést egy újabb lehetőségnek tekinteni a közös tanulásra és szórakozásra. Nekem sokat segített az étkezések előtti rövid mentális ráhangolódás. Vettem egy mély levegőt és anélkül, hogy célokat tűztem volna ki, csak azt mondogattam magamnak, hogy bizony rendetlenség lesz, de türelmes leszek, és a kisbabámmal együtt jól fogjuk érezni magunkat.

7. Elérhető ár számos előnnyel

Vegyünk például egy prémium, élelmiszeripari szilikonból készült tálkát. A tálka mikrohullámú sütőben és klasszikus sütőben is használható, hűtőszekrényben, valamint fagyasztóban tartható, mosogatógépben is tisztítható. Tapadókoronggal rendelkezik és kanál jár mellé. Nem tartalmaz műanyagot és nagyon könnyű. Egy ilyen tálka ára 4900 Ft körül mozog.

Reméljük, hasznosnak találtad az információkat. Ha bármilyen kérdésed vagy kétséged merülne fel a hozzátáplálással kapcsolatban, írj nekünk bátran Instagramon vagy Facebookon.

Roxana és Oli a Dodolitól

Comments (2)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük