10 könnyen elkészíthető, tápláló fogás az igény szerinti hozzátáplálás elején

10 könnyen elkészíthető, tápláló fogás az igény szerinti hozzátáplálás elején

10 könnyen elkészíthető, tápláló fogás az igény szerinti hozzátáplálás elején

El kell ismernünk, hogy rajongunk az igény szerinti hozzátáplálásért. A kislányunknál, Oliviánál is ezen elveket követtük a hozzátáplálása idején. Ha ezt a cikket olvasod, valószínűleg már eldöntötted, hogy számodra és a kisbabád számára az igény szerinti hozzátáplálás a követendő út. Ha további kérdésed merülne fel, vagy többet szeretnél megtudni az igény szerinti hozzátáplálásról, EBBEN a cikkben minden részletet megismerhetsz.

Az igény szerinti hozzátáplálás alatt a kisbabát nem kínáljuk pürével vagy pépesített ételekkel. Miért nem?

✅ Voltaképpen a kisbabák rendkívül gyors ütemben fejlődnek az életük első évében. Szükségük van tehát arra, hogy minél több, teljes értékű élelmiszerből származó minőségi tápanyaghoz jussanak, amelyek megfelelően segítik a fejlődésben lévő agyat.

✅ A kisbaba először rágni, majd nyelni tanul meg, ahogy ez mindannyiunknak természetes. Ha pépesített étellel kínáljuk, a pici megtanul rágás nélkül nyelni.

így tehát a BLW-ben nem pürésítjük az ételt. De akkor mi a megoldás?

Milyen ételekkel kezdjem az igény szerinti hozzátáplálást?

Ez egy olyan kérdés, amely minden szülőben felmerül, amikor a baba annak jeleit mutatja, hogy készen áll a szilárd étel befogadására. Ha szeretnéd megtudni, milyen jelek mutatják, hogy a kisbabád már készen áll, ezeket ITT megtalálod. Lényegében bármilyen étellel kínálhatod az igény szerinti hozzátáplálás kezdeti szakaszában, ha azt egészséges módon készíted el. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy nem tartalmazhat sót, cukrot, mézet (vagy más édesítőszert), továbbá kerülnöd kell az olajban sült és füstölt termékeket, üdítőket, teákat, felvágottakat, lágytojást és nyers húsokat.

Segítségképpen összeválogattunk egy tápláló, egészséges és kalóriadús ételekből álló listát az igény szerinti hozzátáplálást kezdő anyukák számára. Az ajánlott ételek mindegyike vitaminokban, ásványi anyagokban, fehérjékben és egészséges zsírokban gazdag, azaz ideálisak az agy és a test egészséges fejlődéséhez.

Íme a 10 legfontosabb tápanyagdús élelmiszer, amelyek tökéletesen beilleszhetők az igény szerinti hozzátáplálás rendszerébe. A 10 könnyen elkészíthető étel listája tartalmazza azok elkészítési módjait is.

1. Vadlazac

A vadlazac az egyik legegészségesebb fogás, amivel a picit kínálhatod, hiszen tápanyagokkal teli élelmiszer: fehérjékben, omega-3 zsírsavakban, A-, D- és B-vitaminokban, valamint szelénben, cinkben, foszforban, kalciumban és vasban gazdag. Egészségügyi előnyei között említendő a szív, a bőr és a szem egészségének védelme, a rák megelőzése, az agy és a kognitív funkciók megfelelő működésének segítése, a csontok és ízületek védelme.

BLW-tipp: A lazacot sütőben süsd át, majd villával válassz le belőle egy kis adagot. Helyezd a tányérra vagy az etetőszék tálcájára, hogy a kisbabád kézzel ehesse. Tálalás előtt nagyon fontos ellenőrizni, hogy a hal biztosan nem tartalmaz-e szálkát, hiszen azt mindenképpen el kell távolítani.

2. Avokádó

10 könnyen elkészíthető, tápláló fogás az igény szerinti hozzátáplálás elején - Avokádó

Az avokádó fontos vitamin- és ásványi anyag forrás (kalcium, vas, magnézium, kálium, réz, mangán, foszfor, cink, C-, B6-, B12-, A-, D-, K-, E-vitamin stb.). Emellett egészséges zsírokban és értékes rostokban is gazdag. Elősegíti az emésztést, ezenfelül óvja a bőr és a haj egészségét. Támogatja az egészséges májműködést, jó hatással van a vesére, szemre és szívre, valamint rákellenes és antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik.

BLW-tipp: Az avokádót vágd félbe és távolítsd el a magját. Ezután hosszában még egyszer szeld ketté a darabokat, rajtahagyva a héja egy részét, hogy a kisbaba stabilan meg tudja tartani a kezében. Mielőtt felvágod, bizonyosodj meg afelől, hogy az avokádó érett – puha tapintásúnak kell lennie. íme egy CIKK, amiből megtudhatod, hogy mikor fogyasztásra érett az avokádó.

3. Tojásfehérje és tojássárgája

A tojásfehérje fehérjékben gazdag, a sárgája pedig vitaminokban: A-vitamint, B-vitamint, D-, E- és K-vitamint, valamint foszfort, szelént, kalciumot és cinket is tartalmaz. Emellett a tojás számos kulcsfontosságú szerves vegyületet tartalmaz, mint például omega-3 zsírsavakat, antioxidánsokat és fehérjéket. Az igény szerinti hozzátáplálás első hónapjaiban a legtöbb kisbaba nem fogyaszt komoly mennyiségű adagokat, ebből kifolyólag kislányunkat mi kezdetben a tojás legkalóriadúsabb részével, a tojássárgájával kínáltuk.

BLW-tipp: A tojássárgáját olaj nélkül süssük meg egy tapadásmentes serpenyőben vagy főzzük körülbelül három percig. Ha kellemes lágyra szilárdult, a sárgáját egészben is tálalhatod (vagy villával finoman összetörheted). Kínálhatsz két-három tojássárgáját néhány darabka zöldséggel vagy gyümölccsel tálalva, és máris remekül indul a nap.

4. Főtt spenót

10 könnyen elkészíthető, tápláló fogás az igény szerinti hozzátáplálás elején - Főtt spenót

A spenót egészségre gyakorolt kedvező hatása a benne lévő ásványi anyagoknak, vitaminoknak, növényi pigmenteknek és fitonutrienseknek köszönhető: tartalmaz folsavat, A-vitamint, niacint, B6-vitamint, C-vitamint, K-vitamint, káliumot, mangánt, cinket, magnéziumot, vasat és kalciumot is. A spenótnak magas az oldhatatlan rosttartalma, ami elősegítheti az egészséges emésztést. Továbbá ismert a szemre és a szívre gyakorolt kedvező hatásáról, valamint rákellenes és antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik.

BLW-tipp: Egy spenótos fogást felszolgálhatsz a nap bármely szakaszában – legyen az reggeli, ebéd vagy vacsora. Megpárolhatod serpenyőben vajon vagy kókuszolajon, majd ízlés szerint kiegészítheted más hozzávalókkal (hagymapehely, fokhagymapehely, inaktív élesztőpehely stb.).

Párolj meg egy maroknyi rizst a csomagolás utasításait követve, majd miután kissé kihűlt, keverd össze a rizst a párolt spenóttal, készíts belőlük gombócokat, és már tálalhatod is a babádnak.

5. Áfonya, szeder, málna

Az áfonya fitotápanyagokban és antioxidánsokban gazdag gyümölcs, olyannyira, hogy az áfonyának magasabb az antioxidáns tartalma, mint szinte bármely más élelmiszernek! További előnyei közé tartozik, hogy erősíti a csontokat, csökkenti a vérnyomást és a gyulladást, megelőzi a rákot, szabályozza a vércukorszintet, és kedvező hatással van a szív egészségére. Az áfonya emellett bőségesen tartalmaz C-, K- és B6-vitamint, folsavat, káliumot, rezet és mangánt.

Ideális gyümölcs arra az időszakra, amikor a kisbaba az úgynevezett csippentő fogást, azaz a hüvelyk- és mutatóujjával való megragadást gyakorolja.

10 könnyen elkészíthető, tápláló fogás az igény szerinti hozzátáplálás elején - Áfonya, szeder, málna

BLW-tipp: Az áfonyát mindig mosd meg, és vágd félbe vagy préseld össze picit az ujjaddal, esetleg egy villával. A szeder és a málna szintén jó választás, az áfonyához hasonlóan tálalhatók.

6. Brokkoli

10 könnyen elkészíthető, tápláló fogás az igény szerinti hozzátáplálás elején - Brokkoli
Párolt brokkoli

A brokkoli számos vitamint, ásványi anyagot, rostot és antioxidánst tartalmaz: C-, A-, K- és B9-vitamin (folsav), kálium, foszfor és szelén is található benne.

BLW-tipp: Párold a brokkolirózsákat néhány percig, amíg annyira megpuhulnak, hogy a nyelveddel össze tudod passzírozni őket. Figyelj arra, hogy ne főzd túl, hiszen egyrészt elveszíti néhány, táplálkozási szempontból értékes tulajdonságát, másrészt, ha szétmállik, a kisbaba nem fogja tudni megtartani a brokkolirózsákat a kezében.

7. Banán

Hiszed vagy sem, a kisbabák kedvenc gyümölcse, a banán is sok kincset rejt magában! Egy 126 grammos adagban 110 kalória és 30 gramm szénhidrát található. Bőségesen tartalmaz káliumot, rostot és olyan vitaminokat és ásványi anyagokat, mint például a C-vitamin, a B6-vitamin, a foszfor, a kalcium, a mangán és a réz.

BLW-tipp: A banánt egyszerűen csak vágd félbe és add a babád kezébe. Miután szájába veszi, a falatot nyelés előtt ügyesen az elülső ínytől az oldalsó ínyig (vagy a moláris fogakig) fogja mozgatni.

10 könnyen elkészíthető, tápláló fogás az igény szerinti hozzátáplálás elején - Banán
Banánhéjból rögtönzött fogantyú az igény szerinti hozzátáplálás (BLW) időszakára

8. Édesburgonya

Az édesburgonya a magas magnézium- és keményítőtartalmának köszönhetően nagyon könnyen emészthető. Elősegíti a súlygyarapodást (ami előnyös a kisbaba számára), gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, enyhítheti az asztma/hörghurut tüneteit, valamint rákellenes tulajdonságairól is ismert. Kiváló rostforrás és nagy mennyiségben tartalmaz A- C- és B6- vitamint, valamint ásványi anyagokat.

BLW-tipp:

  • Süss meg egy darab édesburgonyát a sütőben. Adj hozzá egy kevés vajat vagy kókuszolajat, majd tálalás előtt törd össze villával nagyobb darabokra. 
  • Egy fél édesburgonyát szeletelj fel hasábokra, majd kevéske kókuszolajat használva sütőben süsd vagy párold, míg kellően megpuhul (ne legyen túlságosan puha).

9. Mangó

A mangó remek választás már a BLW hozzátáplálás első időszakától kezdve. A tápértékadatok szerint 100 gramm mangó 60 kalóriát tartalmaz, és szénhidrátban, rostban, folsavban, B6-vitaminban, K-vitaminban, káliumban, kalciumban és vasban is gazdag. Emellett olyan antioxidánsok találhatók meg benne, mint a zeaxantin és a béta-karotin.

BLW-tipp: Mosd meg a mangót, majd hosszában vágd szeletekre, a magja mentén. Mielőtt felszolgálnád, vágd hosszú és vékony darabokra, rajtahagyva a héja egy részét, hogy a kisbaba stabilan meg tudja tartani a kezében. A mangó legyen érett és puha tapintású, de ne legyenek rajta barna foltok.

10. Pirítós humusszal

A humusz vagy csicseriborsókrém tápanyagtartalma igazán különleges. Ásványi sókban (kálium, magnézium, foszfor, kalcium), növényi fehérjékben, vitaminokban és oldhatatlan rostokban gazdag, amelyek rendkívül hasznosak a székrekedés enyhítésében.

BLW-tipp: Konyhai robotgép vagy turmix segítségével apríts össze egy doboznyi lecsurgatott konzerv főtt csicseriborsót (vagy főzz meg 200 g csicseriborsót a csomagoláson található utasítások szerint) a következő hozzávalókkal:

  • egy citrom leve
  • két kiskanál szezámpaszta (tahini)
  • egy gerezd fokhagyma
  • 1-2 kiskanál víz

Keverd finom péppé, majd piríts meg egy szelet teljes kiőrlésű, só nélkül készült kenyeret, és vágd fel rudacskákra, hogy a kisbaba meg tudja őket fogni. Kend meg a kenyeret humusszal és már kínálhatod is a kisbabád kedvenc tányérjában vagy az etetőszék tálcáján.

Reméljük, hasznosnak találtad cikkünket, hiszen a hozzátáplálás kezdeti szakaszában sokszor fogalma sincs az anyukának, milyen ételekhez nyúlhat biztonsággal.

Rendkívül fontos, hogy naprakész és megbízható forrásokból szerezz információt, amikor arról döntesz, hogy a családod számára melyik a megfelelő megközelítés a hozzátáplálást illetően. Fontos emellett a kisbaba háziorvosával is tartani a kapcsolatot, bármilyen egészségügyi kérdés merülne fel.

Ha bármilyen kérdésed vagy kétséged merülne fel a hozzátáplálással kapcsolatban, írj nekünk Instagramon vagy Facebookon.

Roxana és Oli a Dodolitól

Comments (3)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük