Hogyan tanítsuk meg gyerekeinknek az evőeszközök használatát

Hogyan tanítsuk meg gyerekeinknek az evőeszközök használatát

Hogyan tanítsuk meg gyerekeinknek az evőeszközök használatát

Minden szülő olyan önálló gyermekre vágyik, aki evőeszközeit egyedül és ügyesen tudja használni. Az evőeszközök helyes alkalmazásának elsajátítása többet jelent annál, hogy a kezébe adjuk a kanalat, villát és a kést. Valójában ez az első fontos lépés, hogy később meglegyen a babánk kézügyessége a ceruza és a toll ügyes tartásában, irányításában. Azonban ilyen pici korban az evőeszközök sikeres használata igazi kihívás. Ebben a cikkben szeretnénk választ adni a „kisbabáknak és gyermekeknek való evőeszközök” témában feltett leggyakoribb kérdésekre. Az itt leírtak nem csupán szülői tapasztalatainkat tükrözik, de hiteles forrásokkal is alátámasztjuk őket. Lássunk hozzá.

1. Mikor kell bevezetnem az első evőeszközöket?

2. Milyen típusú evőeszközzel érdemes kezdeni?

3. Mi a legmegfelelőbb forma és anyag az első gyakorló evőeszközhöz?

4. Hogyan segíthetem a kisbabámat az étkezés során?

5. Milyen evőeszközzel folytassam?

6. Mikor tanulja meg a kisbabám önállóan használni az evőeszközöket?

Lássuk a válaszokat, amelyeket mi, mint szülők, a fenti kérdésekre kaptunk.

Mindenekelőtt azt kell szem előtt tartsd, hogy minden gyermek különböző és más-más ritmusban fejlődik a kézügyessége. Könnyű ezt mondani, de próbálj nem összehasonlítgatni. A gyermeked egyedi és előbb-utóbb minden gyerek megtanul evőeszközzel enni. Szülőként a Te kötelességed az, hogy a lehető legtöbbet segítsd és biztasd a folyamat során.

1. Mikor kell bevezetnem az első evőeszközöket?

Ajánlott az evőeszközöket már a hozzátáplálás legelső étkezésekor felajánlani. Nincs olyan, hogy „túl korán” vagy „túl hamar”. Természetesen a kisbaba 6-8 hónaposan (mivel ilyenkor szokás elkezdeni a hozzátáplálást) nem tudja használni az evőeszközöket, de ha azok mindig kéznél vannak evés közben, a baba kapcsolatot teremt az étkezési idő, az étel és az evőeszközök között. Ezzel együtt, ha az evőeszközök jelen vannak, lehetőség és esély nyílik a gyakorlásra és a kísérletezésre, kiváltképpen, mert Te, mint szülő, követendő példa leszel. Üljetek le együtt az asztalhoz és használd előtte a felnőtt evőeszközöket, így a kisbabád is megfigyeli a folyamatot és vágyni fog arra, hogy utánozza a mozdulataidat. Ez egy nagyon fontos szempont. A legjobb módszer arra, hogy a gyermeked fejlődését biztosítsd, hogy követendő példává válsz.

Ha nem így jártál el az elején, még semmi sincs veszve. Semmiképp nem rontottál a kisbabád esélyein, hogy sikeresen megtanulja használni az evőeszközöket. Én még nem találkoztam olyan felnőttel, aki ne tudott volna késsel-villával enni :). Ha tehát úgy érzed, hogy még nincs itt az ideje elkezdeni a folyamatot, ne siettesd. Azonban, mint minden készség esetén, az evőeszközök sikeres használatánál is minden a gyakorlattól és a tapasztalattól függ. Véleményem szerint a „gyakorlat teszi a mestert” a leghatékonyabb megközelítés, ennek fényében pedig gyakorlással mind a gyermek, mind a szülő hamarabb örülhet a munkája gyümölcsének. S hogy mik ezek a gyümölcsök?

🥕✅ fogyasztható ételek nagyobb választéka.

👶🏻✅ fejlett önállóság és kézügyesség.

🧽✅ kevesebb rendetlenség az étkezések során.

2. Milyen evőeszközzel kezdjem? Kiskanállal vagy villával?

A kisbabák sokkal hamarabb sajátítják el a kiskanál használatát, mint a villáét. A villa sokkal nagyobb precizitást igényel. Tehát ajánlott kiskanállal kezdeni.

Mi úgy kezdtük a hozzátáplálást, hogy Olivia tányérjába (BLW-szellemben) ételdarabokat, valamint villával összetört ételeket is tettünk. A passzírozott ételekhez egy kiskanalat adtunk, amivel megismerkedhetett (érezte a súlyát, textúráját, hosszúságát), kísérletezhetett, valamint anyut és aput utánozhatta.

❗️% A dodoli.hu támogat Titeket a hozzátáplálás elkezdésében. A „6HONAP”promóciós kóddal most 12%-os kedvezményben részesülsz minden megrendelésedből, így megvásárolhatod a kisbabádnak szükséges valamennyi terméket.

3. Mi a legmegfelelőbb forma és anyag az első kiskanálhoz?

Válassz olyan kiskanalat, amelynek nincs éles sarka, de könnyű és puha a vége a fogíny védelme érdekében.

Íme néhány javaslat:

Vékony végű, puha szilikonból készült kanál (tökéletes a pici szájakhoz)

Puha szilikonból készült kanál

Puha szilikon végű bambusz kanál

4. Hogyan segíthetem a kisbabámat az étkezés során?

Amikor a pici jelzi, hogy szeretne a kiskanállal játszani, engedd, hogy próbálja ki. Kezdetnek vegyél fel egy kis ételt a kanállal, és ajánld fel neki.

Ha azt veszed észre, hogy nem igazán jut az étel a szájába, próbálj egyszerre két kiskanalat használni. Egy a kisbabádnak, egy pedig neked. Ilyen módon lehetőséget adsz neki, hogy az egyik kiskanállal kísérletezzen, míg a másikkal Te eteted, így arról is megbizonyosodhatsz, hogy a szilárd étel íze és aromája mégis a szájába jut.

Ha a pici nem mutat érdeklődést a kiskanál iránt, próbálj meg egy kevés ételt tenni rá és hagyd az evőeszközt mellette. Ne feledd, hogy a hozzátáplálás első hetei a kísérletekre és az étellel való játékra irányulnak. Ezekben a hetekben a cél az étellel való megismerkedés. Ne számíts arra, hogy a pici azonnal enni kezd.

Próbálj ki különböző méretű kanalakat. Egyes kisbabák a vastagabb nyelű kanalat kedvelik, mások a vékonyabb nyelűt, ugyanígy lehet, hogy a szélesebb vagy keskenyebb végű válik be. Ráadásul kifejezetten jó, hogy különböző méretű kiskanalak használatát és kezelését gyakorolja, így nem szokik hozzá egy bizonyos mérethez.

Attól a pillanattól kezdve, hogy a pici a szája felé kezdi emelni a kanalat (általában 8-9 hónaposan), fogd meg a kis kezét és irányítsd, megmutatva, hogyan vegyen ételt a kiskanálba, és miként emelje azt önállóan a szájához. Szerezz be néhány hozzátáplálást segítő terméket, amelyek megkönnyítik a babának a kanál használatát, de téged is megkímélnek attól, hogy az ételdarabok a földön vagy a ruhán landoljanak, esetleg a falon vagy az asztalon végezzék. Ilyen például egy zsebes előke, egy tálka vagy egy magas peremmel rendelkező csúszásmentes tányér. Megvásárolhatod őket online ITT. A tányér és a tálka jól tapad az asztal felületéhez, a peremek pedig segítik a babát abban, hogy könnyen „kiemelje” az ételt a kiskanállal. A zsebes előke összegyűjti a szájból vagy a kiskanálból kieső ételdarabokat. Az előkék és a hozzátápláláshoz való különböző edények előnyeiről a következő cikkben olvashatsz: „A hozzátáplálás megkönnyítése néhány különleges babatermékkel”.

5. Mi következik a kiskanál után? Mivel folytassam?

Amikor úgy érzed, hogy a pici kézügyessége a kanál használata által már sokat fejlődött, bevezetheted a villát is. Ez történhet 9-10 hónapos kortól vagy akár 1 éves kora után is. Kövesd a gyermeked tempóját. Senki sem siettet. Ebben a szakaszban kifejezetten 1 éves és annál idősebb gyermekek számára készült evőeszköz készleteket, valamint kanalakat és villákat ajánlok majd. Ezek az evőeszközök a klasszikushoz hasonló felépítésűek (rozsdamentes acél nyéllel, véggel és fogakkal rendelkeznek), mégis könnyűek, a gyermekek korlátozott kézügyességének megfelelő hosszúságúak (azaz rövidek), valamint vastag nyelűek a könnyű fogás és kezelés érdekében.

A következőket ajánlom:

Gyakorló evőeszköz készlet

2-3 éves kortól kezdve bevezetheted a hagyományos, de megfelelő méretű és teljesen biztonságos evőeszközöket. Egy bambuszból készült komplett evőeszköz készletet ajánlanék, hiszen azok felépítésükben megegyeznek a hagyományos rozsdamentes acélból készültekkel, azonban a bambusz némiképp puha textúrájú a fogak védelme érdekében. Emellett a villa fogai nem elég élesek ahhoz, hogy a baba megsérüljön.

Bambusz evőeszköz készlet 2 éves gyermekeknek

Gyermek bambusz evőeszköz szett kanállal és villával.

6. Mikor vezessem be a kést?

Körülbelül 3 éves kortól (2,5-3,5 év körül) vezethetsz be egy tompa műanyag vagy fából készült kést, amelyik könnyű és lekerekített, ezzel a pici puha ételeken kísérletezhet. Egyértelműen kerüld a hegyes élű, acél késeket. Veszélyesek és nehezek. A gyermeknek először tudnia kell a kezével megfogni a kést, ahhoz, hogy megtanulja azt helyesen és biztosan a kezében tartani. Mi 3 éves kortól kezdve adtuk a Dodoli bambusz kést Oliviának, hogy kísérletezzen vele és szokja meg a nyelét, valamint a hosszúságát. A kés a Dodoli 3+ éves gyerekeknek való bambusz evőeszköz készlet része. Ami a kés használatát illeti, nagyon sok türelemre van szükséged, hiszen ez az evőeszköz az, amelyik a legtöbb koordinációt igényli.

7. Mikor tanulja meg a kisbabám önállóan használni az evőeszközöket?

Ha a kiskanál időben kerül bevezetésre (körülbelül 6 hónaposan), a legtöbb baba 15 és 18 hónapos kora között fogja elkezdeni megtanulni annak önálló használatát. A villát körülbelül 4-5 évesen használják teljes magabiztossággal. A kést, mint az utolsó bevezetett evőeszközt, körülbelül 6-7 évesen tudják majd sikeresen használni.

Ez idő alatt gyakoroljatok. Ismételjétek ezt minden étkezésnél, és élvezzétek ki a folyamatot. Az evőeszközök alkalmazása egy remek előkészítő gyakorlat az íróeszközök használatához.

Ezek az útmutatók tájékoztató jellegűek. Sokat számít, hogy a kisbaba mennyit gyakorolt evőeszközzel és ahogy korábban említettünk, minden gyermek egyedi, és a saját tempójában fogja megtanulni az evőeszközök használatát. Neked csak jelen kell lenned és támogatnod kell őt, valamint minél több lehetőséget kell biztosítanod neki a gyakorláshoz.

8. Források

🔗 nhsggc.org.uk

🔗 vanderbilt.edu

Mosolyogva ölel Roxana, Alex és Oli.

Comment (1)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük