Hogyan szeleteld fel az élelmiszert az igény szerinti hozzátápláláshoz?

Hogyan szeleteld fel az élelmiszert az igény szerinti hozzátápláláshoz?

Hogyan szeleteld fel az élelmiszert az igény szerinti hozzátápláláshoz?

Hogyan szeleteld fel az élelmiszert az igény szerinti hozzátápláláshoz? Az igény szerinti hozzátáplálás megkezdésével, a szilárd étel bevezetésekor a kisbabát már ételdarabkákkal kínáljuk. (Ha többet szeretnél tudni az igény szerinti hozzátáplálásról, EZT a cikket ajánljuk.) Bizonyára láttál már olyan képeket az interneten, amelyeken az igény szerinti hozzátáplálás korai szakaszában lévő kisbabák egy sárgarépát vagy egy szelet nyers almát majszolnak. Vajon ez lenne a BLW helyes és kockázatmentes módja?

Korántsem!

Nem minden ételdarab- vagy forma megfelelő és biztonságos. Lássuk, hogyan bizonyosodhatsz meg afelől, hogy a picidnek kínált étel formája megfelelő. Ezek a tippek bármikor remekül alkalmazhatók, amikor a kisbabádat elkezded szilárd ételekhez szoktatni.

6 hónapos kor körül

A legtöbb 6 hónap körüli kisbaba még nem tudja alkalmazni az úgynevezett csippentő fogást (a hüvelyk- és mutatóujjal való fogást), így először egész tenyérrel fogja felvenni az ételt. Ha azt szeretnéd, hogy a kisbabád ügyesen megfogja az ételt, a tenyerébe jobban illeszkedő, hosszú és vékony pálcika alakúra kell vágnod az ennivalót, körülbelül akkora darabokra, mint a kis- vagy mutatóujjad.

Mutatunk is néhány példát:

Hogyan szeleteld fel az élelmiszert az igény szerinti hozzátápláláshoz - 1

8 és 12 hónap között

Abban az időszakban, amikor a kisbabád elkezdi gyakorolni a csippentő fogást, és már egyre ügyesebb, ajánlott az ételt kisebb, babszemhez hasonló méretű darabokra vágni.

A kör alakú élelmiszereket, mint például a csicseriborsót vagy az áfonyát finoman préseld össze, mielőtt a babádnak kínálod.

Nagyszerű, ha a kisbabád ebben a korban evés közben is gyakorolni tudja a csippentő fogást, de az is teljesen rendben van, ha továbbra is hosszúkás, vékony formára vágott ételekkel kínálod.

Általános érvényű útmutató a BLW teljes idejére

Az ételnek kellően puhának kell lennie ahhoz, hogy könnyen összenyomhasd a hüvelyk- és mutatóujjad között. Ez azt jelenti, hogy a nyers almaszeleteknek és sárgarépának, esetleg a diónak vagy a kemény húsdaraboknak ebben az időszakban még NINCS HELYE.

🍎 az almát kínálhatod reszelve, vagy nagyon-nagyon vékonyra szeletelve.

🥕 a sárgarépát szintén reszeld le.

🥜 a diót ledarálva különböző ételekre szórhatod.

Ha könnyen elkészíthető fogásokra vagy kíváncsi, amelyek jól beilleszthetők az igény szerinti hozzátáplálás kezdeti szakaszába, a következő cikket ajánljuk: „10 könnyen elkészíthető, kiadós fogás az igény szerinti hozzátáplálás elején„.

Ne feledd! A biztonság az első, tehát rendkívül fontos, hogy végig a kisbabád mellett ülj, amíg táplálkozik. Ideális esetben te is étkezz vele együtt, ezzel példát is mutathatsz neki.

Reméljük, hasznosnak találtad az információkat. Ha bármilyen kérdésed vagy kétséged merülne fel, írj nekünk Instagramon vagy Facebookon.

Roxana és Oli a Dodolitól

Comments (2)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük