3 ok, amiért hagynunk kell a kisbabát az étellel játszani a BLW során

3 ok, amiért hagynunk kell a kisbabát az étellel játszani a BLW során

3 ok, amiért hagynunk kell a kisbabát az étellel játszani a BLW során

Kisgyermekes szülőként a kezdetektől tetszett az igény szerinti hozzátáplálás (BLW) ötlete, hiszen nagyon egyszerű, hatékony és természetes elveken alapszik. Az igény szerinti hozzátáplálás során megengedjük a kisbabánknak az önálló táplálkozást, miközben fokozatosan új élelmiszereket vezetünk be az étrendjébe. Ez idő alatt a baba először rágni, majd nyelni tanul meg, ahogy ez egyébként a természetes folyamat. Az előnyök sora itt azonban még nem ér véget. Annak köszönhetően, hogy engeded a kisbabádnak a saját tempója szerinti haladást, miközben te „csak” a háttérből támogatod, kevesebb stresszel jár majd az, hogy mennyit és hogyan eszik. A babát már egészen kicsi korától kezdve sokféle egészséges étellel kínálhatod, amelyekkel kísérletezhet. Azáltal, hogy egyedül ragadja meg és emeli szájához az ennivalót, a baba fejleszti a koordinációját és a kézügyességét, valamint a rágást is gyakorolja. Ha többet szeretnél megtudni az igény szerinti hozzátáplálásról és annak összes előnyéről, EZT a cikket ajánljuk.

Az igény szerinti hozzátáplálás ugyanakkor tagadhatatlanul több takarítással jár. Jól tudom, mit jelent szülőnek lenni. Tudom, hogy a nap során mennyi tennivaló akad, és milyen nehéz rendet tartani alapból is a gyermekek körül. Amikor a picik még az étellel is játszadoznak, azon nyomban kitör a káosz.

Bár az étkezési idő alatti rendetlenség és felfordulás valóban kellemetlen, ezek mégis fontosak ahhoz, hogy a kisbabát az egészséges étkezési szokások elsajátításában támogassák. Nagy mintán végzett felmérésekből kiderült, hogy azok a kisbabák, akik evés közben összepiszkolják magukat, könnyebben és gyorsabban tanulnak.

Ha a káosz és a rend egyensúlyának fenntartásához keresel további ötleteket, a következő cikket is szeretettel ajánljuk figyelmedbe: „10 tipp az igény szerinti hozzátápláláshoz rendetlenség nélkül„. Ha legközelebb rossz érzésed támad a gondolattól, hogy mennyi takarítani való vár rád, emlékezz az itt leírtakra, és próbáld a dolgok jó oldalát nézni.

Tekintsük át most, hogy miért is egészséges, ha hagyod, hogy a kisbabád az étellel játsszon.

1. A pici nagyobb eséllyel fogyasztja el az ennivalót

Azok a kisbabák, akik játszanak az étellel, nagyobb eséllyel fogyasztják végül el azt. Ez mindenfajta élelmiszerre érvényes, de különösképpen a sokszor kihívást jelentő zöldségekre és gyümölcsökre!

Frissen végzett tanulmányok szerint azon gyermekek, akiket arra bátorítanak, hogy kézbe vegyék, megmarkolják az ennivalót, jó eséllyel könnyebben hozzászoknak ezekhez az élelmiszerekhez. Ezzel együtt nő az esélye annak is, hogy az élelmiszert később elfogyasztják. Azonban ez nem egyik napról a másikra fog megtörténni. Ha a kisbabád egy bizonyos étellel játszik, az nem jelenti feltétlenül azt, hogy el is fogja fogyasztani egyazon étkezés során. Viszont idővel ez a játék segíteni fogja őt abban, hogy megismerje az ennivalót, amellyel kapcsolatba került, és jelentősen növeli annak esélyét, hogy a jövőben elfogyasztja azt.

2. Jelentős szerepet játszik az agy fejlődésében

Egy 2013-as tanulmány kimutatta, hogy azok a kisbabák, akik etetőszékükben ülve játszhatnak az étellel, sokkal gyorsabban sajátítanak el információkat az ételekkel vagy puhább állagú táplálékokkal kapcsolatban. Ez fontos lépés az agyi fejlődésben, és befolyásolja a picik tanulási módszereit.

Az étellel való játék tehát nem köthető szigorúan az étkezési időhöz, és egyáltalán nem arra hivatott, hogy a szülőket bosszantsa, hanem olyan tevékenység, amely a gyermek fejlődésében bizony komoly jelentőséggel bír.

3. Kevesebb eséllyel lesz válogatós

Az evés folyamata során minden érzéket alkalmazunk, nemcsak az ízlelést és a szaglást. Ha a kisbabát engedik az étellel játszani, a tapintás, mint érzékelés is bekapcsolódik.

A kisbabák természetüktől fogva tartanak az új, szokatlan ételektől, ízektől. Azáltal, hogy megengedjük, hogy a saját kis kezeiket használva interakcióba lépjenek az ismeretlen étellel, segítik őket annak megismerésében.

Nem az az elsődleges cél, hogy rávedd a gyermekedet az evésre (főleg, ha még nagyon kicsi), hanem az, hogy új ételeknek és tapasztalatoknak tedd ki. Amennyiben hagyod, hogy szabadon kísérletezzen az étellel, csökkented (vagy akár teljesen megszünteted) az új ételektől való félelmét. Ezzel egyidejűleg lehetővé teszed, hogy a folyamat a kisbabád minden érzékét stimulálja.

Remélem, hasznosnak találtad az információkat. Ha bármilyen kérdésed vagy kétséged merülne fel az igény szerinti hozzátáplálással kapcsolatban, írj nekünk bátran Instagramon vagy Facebookon.

Roxana és Oli a Dodolitól

Források

 🔗 online Wiley library

 🔗 science direct

Comments (3)

  • BLW - Az igény szerinti hozzátáplálás - Dodoli Reply

    […] kevesebb a földre. És sose feledd: ez a rendetlenség – még ha nem is a kedvenc részed – óriási előnyökkel jár a kicsik fejlődése […]

    március 19, 2023 at 6:50 de.
  • 10 tipp az igény szerinti hozzátápláláshoz – rendetlenség nélkül Reply

    […] s ez bizony rendetlenséghez vezet az étkezések alkalmával. Amint egyik korábbi, a “3 ok, amiért hagynunk kell a kisbabát az étellel játszani a BLW során” című cikkünkben bemutattuk, az élelmiszerrel való játék építő jellegű a kisbabák […]

    április 6, 2023 at 4:24 du.
  • A legjobb baba előke – 8 praktikus szempont Reply

    […] természetes és egészséges. Mindez része a kisbaba harmonikus fejlődésének (olvasd el a „3 ok, amiért érdemes hagynod, hogy a kisbabád játsszon az étellel” című cikkünket a részletekért). A baj az, hogy nem a legkellemesebb minden étkezés után […]

    május 7, 2023 at 8:24 de.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük