Blog

Hozzátáplálás biztonságosan - az ételmérgezés megelőzése babáknál és gyermekeknél

Hozzátáplálás biztonságosan – az ételmérgezés megelőzése babáknál és gyermekeknél

A babák és kisgyermekek nagyon érzékenyek az ételmérgezést okozó baktériumokra és vírusokra. A hozzátáplálás elkezdésekor fontos tudnod, hogyan védd meg a gyermekedet.

Az alábbi cikk az ÚTMUTATÓ: A BABA HOZZÁTÁPLÁLÁSA LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE című sorozatunk egyik alfejezete. Az útmutató megtekintéséhez, kérjük, kattints IDE.

Mi az ételmérgezés?

Röviden az ételmérgezés egy olyan fertőzés, amelyet kórokozókkal szennyezett, romlott vagy mérgező élelmiszer fogyasztása vált ki. Az ételmérgezés bárkinél előfordulhat, legyen az kisbaba, gyermek vagy felnőtt, de nyilvánvalóan a kisbabák és gyermekek érzékenyebbek rá.

Mik az ételmérgezés tünetei?

❗️ hányinger

❗️ hasmenés

❗️ hányás

❗️ gyomorgörcs

❗️ 38°C-nál magasabb láz

❗️ gyengeség

❗️ hidegrázás

A tünetek nem rögtön a szennyezett étel elfogyasztása után jelentkeznek, hanem néhány óra vagy akár néhány nap elteltével is felléphetnek.

Az ételmérgezés ritkán válik súlyossá, a tünetek jellemzően enyhék és 6-7 nap alatt elmúlnak. A gyermeket legtöbbször önállóan, otthon is kezelheted. Azonban néhány ritka esetben az ételmérgezés súlyos egészségügyi következményekkel járhat.

Amennyiben a gyermeked a következő tünetek bármelyikét mutatja, azonnal fordulj orvoshoz:

❗️gyakori hányás
❗️véres hányás
❗️véres széklet
❗️három napnál többet tartó hasmenés
❗️erős hasi görcsök
❗️38°C-nál magasabb láz
❗️túlzott szomjúság és szájszárazság
❗️vizeletürítési problémák
❗️szédülés vagy félrebeszélés
❗️homályos látás
❗️izomgyengeség

Mi okozza az ételmérgezést?

Az ételmérgezést baktériumok vagy vírusok által fertőzött élelmiszer elfogyasztása okozza. Ez akkor fordul elő, amikor az élelmiszer:

nem volt megfelelő ideig hőkezelve 🛑

nem volt megfelelően tárolva 🛑

nem volt elég alaposan újramelegítve 🛑

túl sok ideig maradt hűtőn kívül 🛑

olyasvalaki érintkezett vele, aki beteg, vagy aki nem mosott kezet 🛑

a lejárati idő után kerül elfogyasztásra 🛑

Hogyan kerüljük el az ételmérgezést?

Az alábbiakban röviden bemutatjuk, mit kell tudnod ahhoz, hogy az étel elkészítése vagy tálalása során a gyermeked ne tedd ki az ételmérgezés veszélyének.

✅ Mindig moss kezet főzés előtt, valamint azt követően, hogy nyers húshoz, halhoz, tenger gyümölcseihez, zöldségekhez és nyers tojáshoz nyúltál.

✅ Bizonyosodj meg róla, hogy a gyermeked kezet mosott étkezés előtt.

✅ Mosd meg gyermeked kezét állatokkal való érintkezés, valamint mosdóhasználat után és evés előtt. Ismételgesd neki ezek fontosságát, hogy megfelelően rögzüljön.

✅ Tartsd tisztán azokat a felületeket, ahol az ételek elkészítése és tálalása történik (konyhai munkalap, asztal). Ha van háziállat, igyekezz távol tartani ezektől a felületektől.

✅ A gyermek által használt tálkát, tányért vagy evőeszközt alaposan, tisztítószeres melegvízzel mosd el. Ugyanígy minden edényt és konyhai eszközt is alaposan el kell mosni.

✅ A nyers húst és tojást takard le és a hűtőben más élelmiszerektől távol tárold. A nyers húst mindig tiszta és zárt tárolóedényben tartsd, hogy a leve ne folyhasson rá más élelmiszerre.

✅ Az ételeket (különösen a halat és a tenger gyümölcseit) alaposan főzd meg, és melegen kínáld a gyermeknek.

✅ Ne tarts meg és ne tegyél el olyan ételmaradékot a gyermek tányérjáról, amelybe már beleharapott.

✅ Figyelj arra, honnan szerzed be a tojást. Igyekezz kerülni a „házi” tojásokat, hiszen fogyasztásuk kockázatos.

✅ Ne adj enni gyermekednek bili vagy mosdó használata közben.

✅ Használj könnyen tisztítható anyagokból készült tálkát, tányért, evőeszközt és bögrét (mint például az élelmiszeripari minőségű szilikonból vagy rozsdamentes acélból készült edények, amelyek gátolják a baktériumok terjedését).

Hogyan tároljuk és melegítsük újra az élelmiszert?

1. Főzés után 1-2 órával – miután az étel kihűlt –, hűtőben vagy fagyasztóban tárold. A hűtőben tartott ételt legfeljebb 2 napon belül el kell fogyasztani.
2. A rizst ajánlott elkészítés után rögtön elfogyasztani (természetesen miután kihűlt), nem ajánlott hűtőben tárolni. Ha a rizs nem fő át megfelelően, a Bacillus Cereus nevezetű baktérium nyomait tartalmazhatja. Ez a baktérium főként a rizsben található meg, terjedését pedig megkönnyíti a rizs hűtőben való tárolása, valamint újramelegítése. További információkat ITT tudhatsz meg.
3. A fagyasztott élelmiszert elkészítés előtt teljesen ki kell olvasztani. A legbiztonságosabb módszer áthelyezni a hűtőbe egy éjszakára, vagy a mikrohullámú sütő olvasztási funkcióját használni.
4. Amikor újramelegíted az ételt, bizonyosodj meg róla, hogy teljesen átmelegedett, majd hagyd egy keveset hűlni és azután tálald a gyermekednek. Ha mikrohullámú sütőt használsz az újramelegítéshez, keverd meg rendszeresen az ételt, hogy alaposan átmelegedjen, és ne feledd ellenőrizni az étel hőmérsékletét, mielőtt felszolgálod.
5. A főtt ételt csak egyszer melegítsd újra.
6. Ahhoz, hogy az ételt gyorsan lehűtsd, helyezd zárt edénybe, és tedd az edényt hideg csapvíz alá. Használhatsz szilikonból készült fedeles dobozt.

Termék megtekintése

Az alábbi cikk az "ÚTMUTATÓ: A BABA HOZZÁTÁPLÁLÁSA LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE" című sorozatunk egyik alfejezete. Az útmutató megtekintéséhez, kérjük, kattints IDE.

Ez is érdekelhet…

Hozzátáplálás táblázat 6 hónapos kortól – a kisbaba étrendje

Hozzátáplálás táblázat a 7-9 hónapos korosztály számára – a kisbaba étrendje

Forrás:

🔗 „NHS Start for Life Weaning – Preparing food safely„. National Health Service UK.

Read more...
Hozzátáplálás biztonságosan – fuldoklás, öklendezés és higiénia

Hozzátáplálás biztonságosan – fuldoklás, öklendezés és higiénia

Amikor a biztonság témaköréről beszélünk a hozzátápláláshoz kapcsolódóan, a következőkre kell mindenképp kitérnünk:

1.⭕️ fuldoklás veszélye

2.⭕️ öklendezési inger (angolul „gag”)

3.⭕️ higiénia (az élelmiszer biztonságos elkészítése, tárolása és tálalása)

Az alábbi cikk az ÚTMUTATÓ: A BABA HOZZÁTÁPLÁLÁSA LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE című sorozatunk egyik alfejezete. Az útmutató megtekintéséhez, kérjük, kattints IDE.

Öklendezési inger vs. valódi fuldoklás?

Nagy a különbség az öklendezési inger (gag) és a valódi fuldoklás között. Az öklendezési inger a baba egyik természetes reflexe, amely akkor jelentkezik, amikor a szilárd táplálék rágását és nyelését tanulják a picik. Az öklendezési inger következménye, hogy a baba (elsőre) ijesztő hangokat hallat és kivörösödhet, azonban nincs veszélyben.

Ezzel szemben a valódi fuldoklás egy komoly eset, amelyre fel kell készülnünk. A fuldoklás csendes (nem fogod hallani), a kisbaba bőre pedig elkékülhet.

Hogyan ismerhetők fel az öklendezési inger jelei?

A kisbabáknál gyakran akkor mutatkozik meg az öklendezési inger, amikor szilárd táplálékot kezdenek fogyasztani. Ez azért történik, mert ilyenkor kísérleteznek és megpróbálják megtanulni, mekkora mennyiségű ételt tehetnek a szájukba, valamint mennyit rághatnak meg s nyelhetnek le egyszerre. Nagy eséllyel először nem fogják eltalálni a kellő mennyiségeket...innen ered ez az inger. Idővel a kisbaba ügyesen belejön és sikerül alkalmazkodnia, ekkor a reflex is eltűnik. Amikor a kisbabádnak öklendezési ingere van:

1.🟢 könnyezhet a szeme.

2.🟢 előretolhatja a nyelvét vagy kinyújthatja azt, hogy az ételt a szája elülső felére juttassa, oda, ahol már nem zavarja.

3.🟢 úgy tesz, mintha hánynia kellene, vagy akár hányhat is.

ÖKLENDEZÉSI INGER 🟡FULDOKLÁS 🔴
szabadak a légutak 🟡elzárt légutak 🔴
hányáskor előforduló hangok és mozgás 🟡köhögés/nem ad ki hangot 🔴
a baba lélegzik 🟡a baba nem lélegzik 🔴
a bőr színe változatlan, esetleg pirosa 🟡az ajkak és az arc elkékül 🔴
természetes reflex 🟡nem természetes 🔴
✅ Maradj nyugodt és számolj el 10-ig. 🟡❗️ VÉSZHELYZET – elsősegélynyújtás és a 112 segélyhívó vonal tárcsázása 🔴

Fuldoklás: mit kell tenned?

Ha azt veszed észre, hogy a kisbabád fuldoklik, és feltehetőleg nem lélegzik rendesen:

1. ❗️ Kérj segítséget!

2. ❗️ Emeld ki a kisbabát a székből!

3. ❗️ Támaszd ki egyik kezeddel a mellkasát és az állát, majd a másik tenyereddel 5 rövid és gyors ütést mérj a lapockái közé.

Higiénia a hozzátáplálásban

A babák és kisgyermekek nagyon érzékenyek az ételmérgezést okozó baktériumokra. A gyermeked biztonsága érdekében fontos tudnod, hogyan készítsd, tárold és tálald az ennivalót.

Olvasd el a következő cikket: Hozzátáplálás biztonságosan - az ételmérgezés megelőzése babáknál és gyermekeknél

További hasznos információk

Érdemes lehet részt venni elsősegélynyújtó tanfolyamon. Az elsősegélynyújtás helyes alkalmazásával kapcsolatos átlátható információk és eljárások elsajátítása megnyugtathat, s ez a tudás nemcsak a baba hozzátáplálása alatt lesz hasznos, hanem azután is. A gyerekek gyakran tesznek a szájukba vagy az orrukba mindenféle apró tárgyat.

Az alábbi cikk az ÚTMUTATÓ: A BABA HOZZÁTÁPLÁLÁSA LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE című sorozatunk egyik alfejezete. Az útmutató megtekintéséhez, kérjük, kattints IDE.

Ez is érdekelhet

📃 Hozzátáplálás táblázat 6 hónapos kortól – a kisbaba étrendje

📃 Hozzátáplálás táblázat a 7-9 hónapos korosztály számára – a kisbaba étrendje

Forrás:

🔗 „NHS Start for Life Weaning – Choking and gagging on food„. National Health Service UK.

Read more...

Útmutató: A baba hozzátáplálása lépésről lépésre

A baba hozzátáplálása a tejről (legyen az tápszer vagy anyatej) a szilárd táplálékra való áttérés időszakát képezi. A hozzátáplálás 6 hónapos kor körül kezdődik, és akkor tekintjük befejezettnek, amikor a pici kizárólag szilárd ételt fogyaszt, tápszer vagy anyatej bevitele nélkül.

A hozzátáplálás sok stresszel és fáradsággal járhat...hogyan járjunk el, mikor és mivel lássunk hozzá? Az útmutatónkat úgy alakítottuk ki, hogy természetes módszerekkel, valamint lépésről lépésre nyújtsunk eligazítást a kisbabád egészséges és sikeres hozzátáplálásához. Minden információt szakorvosok tanácsai alapján gyűjtöttünk össze, azokat pedig tapasztalt szülők javaslataival és hozzátáplálási receptjeivel egészítettük ki.

A továbbiakban betekintést nyújtunk a hozzátáplálás témakörébe, beszélünk a hozzátáplálás típusairól, valamint lépésről lépésre ismertetjük az Útmutatónk felépítését. Ha Te és gyermeked már a hozzátáplálás előrehaladottabb szakaszában vagytok, az alábbi opciók segítségével megtalálhatod a számotokra aktuális fejezetet.

A hozzátáplálás megkezdése

Hozzátáplálás biztonságosan – fuldoklás, öklendezés és higiénia

Hozzátáplálás táblázat 6 hónapos kortól

Hozzátáplálás táblázat 7-9 hónaposan

Hozzátáplálás táblázat 10-12 hónaposan

Hozzátáplálás táblázat 1 évesen

(hamarosan) Hozzátáplálás receptek

Mikor a legjobb elkezdeni a hozzátáplálást?

Említettük, hogy a hozzátáplálás 6 hónapos kor körül kezdődik és akkor tekintjük befejezettnek, amikor a pici kizárólag szilárd ételt fogyaszt.

De miért pont 6 hónaposan kezdjük el, és miért nem korábban? 6 hónapos koráig a kisbabának lesz elég ideje eljutni arra a fejlettségi szintre, amikor a hozzátáplálás már biztonságosan és sikeresen megkezdhető. 6 hónapos kora körül a kisbaba már képes stabilan ülni, meg tudja tartani a fejét, tudja használni a kezét, sokkal ügyesebb lesz a szájmozgása (a rágása, valamint a nyelése), és legfőképp képes lesz megemészteni a szilárd ételt.

A hozzátáplálást 7 vagy 8 hónaposan is elkezdheted. Ne stresszeld magad. Minden kisbaba más. Nem kötelező hajszálpontosan 6 hónaposan elkezdeni, azonban 8 hónaposnál későbbre sem szabad halasztani, hiszen lemaradsz a csak ebben a korban érvényes fejlődési fázisról.

Melyik típusú hozzátáplálást válasszam?

Mielőtt elkezded a hozzátáplálást, jó, ha tisztában vagy vele, milyen módszerek léteznek és melyek a fő különbségek közöttük, hogy tudd, melyik irányba haladj. A „hozzátáplálás tanában” 2 teljesen ellentétes megközelítés létezik:

🟠 Hagyományos hozzátáplálás. A hozzátáplálás alatt a szülő közvetlenül részt vesz minden étkezésben, a babát pürésített és pépesített fogásokkal eteti, szigorúan ellenőrzött időpontokban. A hagyományos hozzátáplálás attól „hagyományos”, hogy ez a modern kori hozzátáplálás legrégebbi módszere.

Valamint...

🟠 Igény szerinti hozzátáplálás vagy BLW (Baby Led Weaning). Ez a kisbaba által diktált hozzátáplálás, amely alatt a picit hagyjuk önállóan táplálkozni, miközben fokozatosan új élelmiszereket vezetünk be a tápszer vagy az anyatej mellé.

Olvasd el a következő cikket: Igény szerinti hozzátáplálás lépésről lépésre: a hozzátáplálás alternatív módszere.

A hagyományos hozzátáplálás abban tér el az igény szerinti hozzátáplálástól, hogy a gyermek milyen módon éli meg és sajátítja el az étkezési fázisok sorrendjét. A pürésített ételekkel való táplálás során a csecsemő először megtanul nyelni, majd csak ezt követően rágni. Az igény szerinti hozzátáplálás során a baba először rágni tanul meg, majd ezután nyelni. Ezen alapvető különbség miatt a szakemberek inkább az igény szerinti hozzátáplálás felé hajlanak, mivel úgy természetes, hogy először rágunk, majd ezután nyelünk.

❗ Egyik megközelítés sincs „kőbe vésve”. Több középút is létezik. Érdemes a hozzátáplálási stílusokat vegyíteni, hogy megtaláld, melyik megközelítés működik jobban számodra, valamint a picid számára.

❗️ Függetlenül attól, hogy melyik hozzátáplálási módszert választod, íme pár fontos teendő:

✅ A hozzátáplálás egész időtartama alatt ajánlott minél változatosabb ételekkel kínálni a kisbabád.

✅ A szilárd ételek bevezetése mellett a picinek tejet is kell még fogyasztania. A hozzátáplálás megkezdésekor a tej továbbra is a fő élelemforrás, a szilárd ételek célja pedig az, hogy a kisbaba megismerje ezt az új és csodálatos fogalmat, amit „ételnek” nevezünk.

✅ Idővel, ahogy a pici elkezd szilárd ételeket fogyasztani, csökkentened kell a tejbevitelt, és fokozatosan növelned kell a szilárd ételek mennyiségét.

👩‍⚕️ A táplálkozási szakértő tanácsa: A hozzátáplálás elején elég, ha a kisbabádat naponta egyszer kínálod szilárd étellel egy olyan időpontban, amely mindkettőtök számára megfelelő.

Mi a következő lépés?

Most, hogy megismerted a hozzátáplálás alapelveit, használd a „Lépésről lépésre” opciókat, hogy a következő szegmensre térj.

 

❗️% A dodoli.hu támogat a hozzátáplálás elkezdésében. A 6HONAPpromóciós kóddal 12%-os kedvezményben részesülsz megrendeléseidre, így megvásárolhatod a kisbabádnak szükséges termékeket.

 

 

 

ÚTMUTATÓ: A BABA HOZZÁTÁPLÁLÁSA LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE

Ebben a fejezetben részletesen elmagyarázzuk a 6 hónapos kort övező tudományt (a hozzátáplálás megkezdésének ideális életkora), és ismertetjük azokat a jeleket, amelyek megmutatják, hogy a baba készen áll a hozzátáplálásra.

Hozzátáplálás 6 hónaposan – számos okot sorolhatunk fel, de a fő indok az, hogy a hozzátáplálást nem javasolt elkezdeni 6 hónapos kornál korábban, ugyanis a kisbabádnak szüksége lesz ennyi időre ahhoz, hogy eljusson arra a fejlettségei szintre, amikor fel tudja dolgozni a szilárd ételt.

A következő jelek utalnak arra, hogy a kisbaba készen áll a hozzátáplálásra:

✅ A kisbaba gond nélkül, stabilan ül (nem borul el) és önállóan tudja tartani a fejét.

✅ A kisbaba szem-kéz koordinációja megfelelő, így, ha meglátja az élelmiszert, meg tudja ragadni és képes a szájához emelni.

✅ A kisbaba tud nyelni, anélkül, hogy az ételt kiköpné.

✅ A kisbabának megfelelően működik az emésztőrendszere.

A téves jelek, amelyeket figyelmen kívül kell hagyni:

⭕️ A kisbaba az öklét rágcsálja vagy szopogatja.

⭕️ A kisbaba nem lakik jól a tejtől, még többet szeretne.

⭕️ A kisbaba gyakran felébred az éjszaka folyamán.

Olvasd el a TELJES CIKKET

A hozzátáplálás megkezdése

Ebben a fejezetben a hozzátápláláshoz szükséges előkészületeket vázoljuk fel. Megtudhatod a következőket:

✅ Melyik a megfelelő napszak a szilárd étellel való táplálkozásra?

✅ Milyen elvárásaid legyenek az első étkezéssel kapcsolatban?

✅ Mit kell tenned, ha a kisbabád válogatós?

✅ Milyen termékek segítenek könnyebben és hatékonyabban sikerre vinni a hozzátáplálást?

✅ Fontosak, illetve szükségesek-e a vitaminok, étrend-kiegészítők?

✅ Mit kell tudnod, ha vegán vagy vegetáriánus hozzátáplálást szeretnél kipróbálni?

Olvasd el a TELJES CIKKET

Itt megtalálhatod a kisbaba étrendjét, valamint a „6 hónapos”, „7-9 hónapos”, „10-12 hónapos” és „12 hónap fölötti” életkorok szerinti hozzátáplálási táblázatokat. Összegyűjtöttünk mindent, amit a különböző korcsoportok esetében tudnod kell: hogyan járj el, mit ne tegyél, milyen ételeket kínálj, mekkora legyen egy adag, milyen ételeket kerülj, mit kell tudnod az allergiákról, mit adhatsz innivalóként, és sok más hasznos tanácsot.

Hozzátáplálás táblázat 6 hónapos kortól

Hozzátáplálás táblázat 7-9 hónaposan

Hozzátáplálás táblázat 10-12 hónaposan

Hozzátáplálás táblázat 1+ évesen

Hozzátáplálás biztonságosan – fuldoklás, öklendezés és higiénia

Amikor a biztonságról beszélünk a hozzátáplálás témakörében, a következőkre kell odafigyelnünk:

❗️ Fuldoklás veszélye: honnan tudod, ha a kisbabád fuldoklik, és mit kell tenned ebben az esetben?

❗️ Öklendezési inger: (angolul „gag”): mi a szerepe a kisbabáknál, és melyek a különbségek az öklendezési inger és a valódi fuldoklás között.

❗️ Higiénia: miért olyan fontos a higiénia egy kisbaba számára, hogyan gondoskodj arról, hogy a kisbaba ételeinek tárolása, elkészítése és kínálása biztonságosan történjen.

Olvasd el a TELJES CIKKET

hamarosan - Hozzátáplálás receptek

Hozzátáplálás receptek
Hozzátáplálás receptek

Tápláló, ízletes és könnyen elkészíthető hozzátáplálási receptek. Az első, egyszerű étkezésektől – amelyek csak főtt gyümölcsöt vagy zöldséget tartalmaznak – egészen a komplexebb menükig és nassolnivalókig, amelyek nem csupán a babák és a kisgyermekek számára ajánlottak, de a család felnőtt tagjai is bátran fogyaszthatják.

HOZZÁTÁPLÁLÁS RECEPTEK

Források

🔗 „Complementary feeding”. World Health Organization.

🔗 „NHS Start for Life Weaning”. National Health Service UK.

🔗 „Baby-Led Weaning, an Overview of the New Approach to Food Introduction: Integrative Literature Review”. Revista Paulista de Pediatria.

🔗 „Introducing solid food”. Pregnancy, Birth & Baby.

Read more...
Hozzátáplálás táblázat 1 éves kortól – a kisbaba étrendje

Hozzátáplálás táblázat 1 éves kortól – a kisbaba étrendje

Ebben a cikkben kimondottan az 1 éves és annál idősebb kisbabák étrendjével foglalkozunk, szemügyre véve az ennek megfelelő hozzátáplálás táblázatot. Ajánljuk figyelmedbe az „ÚTMUTATÓ: A BABA HOZZÁTÁPLÁLÁSA LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE” című cikkünket is.

Gyermek bambusz étkészlet tálkával, tányérral, pohárral és kanállal - Nyuszi, kék - Dodoli

❗️% A dodoli.hu támogat Titeket a hozzátáplálás elkezdésében. A „6HONAP" promóciós kóddal most 12%-os kedvezményben részesülsz minden megrendelésedből, így megvásárolhatod a kisbabádnak szükséges valamennyi terméket.

1 évesnél idősebb baba étrendje

Napi 3 étkezés és nassolnivaló. 12 hónapos kor után a babád...már nem éppen kisbaba. Ettől a kortól kezdve fontos a napi 3 étkezés. Az étkezések között célszerű 2 nassolnivalót is adni, például gyümölcsöt, zöldségrudacskákat, pirított kenyeret, natúr joghurtot.

Nem szükséges hozzáadnod cukrot vagy sót sem az ételhez, sem pedig a főzéshez használt vízhez. A kisgyermekeknek még ilyen korban sem ajánlott sós vagy cukorral édesített ételeket fogyasztaniuk. A só károsíthatja a veséjüket, a cukor pedig megtámadja a tejfogakat.

Étkezzetek családként közösen, minél sűrűbben. A picik úgy tanulnak, hogy megfigyelik a felnőtteket. Ettől a kortól kezdve elkezdhetitek az evőeszközök használatát gyakorolni. poza

(tovább…)
Read more...
Hozzátáplálás táblázat 10-12 hónapos kortól – a kisbaba étrendje

Hozzátáplálás táblázat a 10-12 hónapos korosztály számára – a kisbaba étrendje

Ebben a cikkben kimondottan a 10-12 hónapos kisbabák étrendjével foglalkozunk, szemügyre véve az ennek megfelelő hozzátáplálás táblázatot. További tanácsokért ajánljuk figyelmedbe az „ÚTMUTATÓ: A BABA HOZZÁTÁPLÁLÁSA LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE” című cikkünket.

Gyermek bambusz étkészlet tálkával, tányérral, pohárral és kanállal - Nyuszi, zöld - Dodoli

❗️% A dodoli.hu támogat Titeket a hozzátáplálás elkezdésében. A „6HONAP" promóciós kóddal most 12%-os kedvezményben részesülsz minden megrendelésedből, így megvásárolhatod a kisbabádnak szükséges valamennyi terméket.

A 10-12 hónapos baba étrendje

Ebben a korban a kisbabád a szoptatás mellett már szépen hozzászokott a napi háromszori étkezéshez (reggeli, ebéd, vacsora).

Próbálj meg minél gyakrabban együtt étkezni vele. A picik úgy tanulnak, hogy megfigyelik a szüleiket.

Ne feledd, a kisbaba ételéhez egyelőre nem szükséges hozzáadni sem cukrot, sem sót – ez érvényes a főzéshez használt vízre is. A só károsíthatja a veséjét, a cukor pedig megtámadja a tejfogakat.

(tovább…)
Read more...
Hozzátáplálás táblázat 7-9 hónapos kortól – a kisbaba étrendje

Hozzátáplálás táblázat a 7-9 hónapos korosztály számára – a kisbaba étrendje

Ebben a cikkben kimondottan a 7-9 hónapos kisbabák étrendjével foglalkozunk, szemügyre véve az ennek megfelelő hozzátáplálás táblázatot. További tanácsokért ajánljuk figyelmedbe az „ÚTMUTATÓ: A BABA HOZZÁTÁPLÁLÁSA LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE” című cikkünket.

❗️% A dodoli.hu támogat Titeket a hozzátáplálás elkezdésében. A „6HONAP" promóciós kóddal most 12%-os kedvezményben részesülsz minden megrendelésedből, így megvásárolhatod a kisbabádnak szükséges valamennyi terméket.

A 7-9 hónapos baba étrendje

Ha a kisbabáddal 6 hónaposan elkezdtétek a hozzátáplálást, 7-9 hónapos korára már többnyire megbarátkozik az étel gondolatával. Ebben az időszakban fontos, hogy minél gyakrabban étkezzetek együtt (a baba rengeteget fog tanulni, míg megfigyel), és továbbra is a lehető legváltozatosabb élelmiszerekkel kínáld. Ebben a korban a picik fokozatosan állnak át a napi háromszori étkezésre, a változatos étrend pedig biztosítani fogja a számukra szükséges energiát és vasat.

Az ételük ne tartalmazzon hozzáadott cukrot vagy sót!

A só károsíthatja a veséjüket, a cukor pedig megtámadja a fogakat.

(tovább…)
Read more...
Hozzátáplálás táblázat 6 hónapos kortól – a kisbaba étrendje

Hozzátáplálás táblázat 6 hónapos kortól – a kisbaba étrendje

Ebben a cikkben kimondottan a 6 hónapos kisbabák étrendjével foglalkozunk, szemügyre véve az ennek megfelelő hozzátáplálás táblázatot. További tanácsokért ajánljuk figyelmedbe az „ÚTMUTATÓ: A BABA HOZZÁTÁPLÁLÁSA LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE” című cikkünket.

Minden az 1-ben etetőkészlet csecsemők és kisgyermekek számára - pasztell zöld

❗️% A dodoli.hu támogat Titeket a hozzátáplálás elkezdésében. A „6HONAP”promóciós kóddal most 12%-os kedvezményben részesülsz minden megrendelésedből, így megvásárolhatod a kisbabádnak szükséges valamennyi terméket.

A 6 hónapos baba étrendje

6 hónapos korban a kisbabádnak még kevés szilárd ételre van csak szüksége. Szilárd étellel való etetés naponta egy alkalommal ajánlott, olyan időpontban, amely neked és a kisbabádnak egyaránt megfelelő.

Folytassam a szoptatást/tápszert? Igen. 6 hónaposan a kisbaba még épp csak elkezd ismerkedni a szilárd étel gondolatával, s a tápanyag- és energiaszükséglete nagy részét továbbra is az anyatejből vagy a tápszerből fedezi. Élete első évében az általa megszokott tej jelenti a fő táplálékát. Egy éves kora után már bátrabban mérlegelheted, hogy szeretnéd-e még folytatni a szoptatást.

A kisbaba gyomra még pici...s így hamar meg is telik. Gondoskodj róla, hogy az étkezéshez megfelelő időpontot válassz, olyat, amikor a kisbabád még nem túl éhes (azaz nem nyugtalan), de nem tűnik jóllakottnak sem (azaz az étkezés lehetősége már felkelti az érdeklődését).

Hogyan kezdjem el?

(tovább…)
Read more...
A hozzátáplálás megkezdése

A hozzátáplálás megkezdése

6 hónapos kora körül a kisbabádnak a kalória- és tápanyagszükségletének kielégítése érdekében már egész biztosan többre lesz szüksége, mint pusztán a tejre (függetlenül attól, hogy addig anyatejet vagy tápszert kapott). Ebben a korban a kisbabád szervezete már szilárd étel is igényel, ez azonban nem a tej kiváltását jelenti, sokkal inkább kiegészítésül szolgál az elfogyasztott tej mellé. A gyakorlatban ezt jelenti a hozzátáplálás megkezdése. A hozzátáplálás első szakaszában a szilárd étel a „kiegészítő táplálék” szerepét játssza. Ez az az időszak, amikor a kisbabád a hozzátáplálás, mint kísérletezés keretében megtanulja, hogyan mozgassa a táplálékot a szájában, hogyan rágja meg és nyelje le azt.

Készen áll a kisbabád a hozzátáplálásra? Olvasd el a "Hozzátáplálás 6 hónaposan – készen áll a kisbaba?" című cikkünket, hogy megtudd, fel van-e rá készülve.

Ha pedig szeretnél további részleteket is megismerni, kattints IDE, és az "ÚTMUTATÓ: A BABA HOZZÁTÁPLÁLÁSA LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE" című írásunk minden kérdésedre választ ad.

❗️% A dodoli.hu támogat Titeket a hozzátáplálás elkezdésében. A „6HONAP”promóciós kóddal most 12%-os kedvezményben részesülsz minden megrendelésedből, így megvásárolhatod a kisbabádnak szükséges valamennyi terméket.

(tovább…)
Read more...
Hozzátáplálás 6 hónaposan – készen áll a kisbaba?

Hozzátáplálás 6 hónaposan – készen áll a kisbaba?

Szülőként már biztosan hallottál arról, hogy a hozzátáplálást ajánlott legkésőbb 6 hónaposan elkezdeni. De tudod-e, miért pont a 6 hónapos kor vízválasztó ebben? Vagy melyek azok a jelek, amelyek azt mutatják, hogy a kisbabád készen áll? A hozzátáplálás bevezetése bizony kihívásokkal teli időszak lehet. Segítségül született meg mostani cikkünk, melyben a következőkről fogunk beszélni:

❓Hozzátáplálás 6 hónaposan – miért éppen ekkor?

Melyek a jelei annak, hogy a kisbaba készen áll a hozzátáplálásra?

❓Melyek a téves jelei annak, hogy a kisbaba készen áll?

Kattints IDE, hogy további tanácsokért elolvasd az "ÚTMUTATÓ: A BABA HOZZÁTÁPLÁLÁSA LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE írásunkat.

Hozzátáplálás 6 hónaposan – néhány főbb ok

Számos oka van annak, hogy a hozzátáplálás miért 6 hónaposan kezdhető el. Bár az angolszász országokban már 4 hónapos kortól ajánlják, Magyarországon még mindig kevésbé ajánlott ennél korábban elkezdeni, s az érvelés mögötte az, hogy a kisbabád ekkorra jut el arra a fejlettségi szintre, amikor fel tudja dolgozni a szilárd ételt.

(tovább…)
Read more...
10 könnyen elkészíthető, tápláló fogás az igény szerinti hozzátáplálás elején

10 könnyen elkészíthető, tápláló fogás az igény szerinti hozzátáplálás elején

El kell ismernünk, hogy rajongunk az igény szerinti hozzátáplálásért. A kislányunknál, Oliviánál is ezen elveket követtük a hozzátáplálása idején. Ha ezt a cikket olvasod, valószínűleg már eldöntötted, hogy számodra és a kisbabád számára az igény szerinti hozzátáplálás a követendő út. Ha további kérdésed merülne fel, vagy többet szeretnél megtudni az igény szerinti hozzátáplálásról, EBBEN a cikkben minden részletet megismerhetsz.

Az igény szerinti hozzátáplálás alatt a kisbabát nem kínáljuk pürével vagy pépesített ételekkel. Miért nem?

✅ Voltaképpen a kisbabák rendkívül gyors ütemben fejlődnek az életük első évében. Szükségük van tehát arra, hogy minél több, teljes értékű élelmiszerből származó minőségi tápanyaghoz jussanak, amelyek megfelelően segítik a fejlődésben lévő agyat.

✅ A kisbaba először rágni, majd nyelni tanul meg, ahogy ez mindannyiunknak természetes. Ha pépesített étellel kínáljuk, a pici megtanul rágás nélkül nyelni.

így tehát a BLW-ben nem pürésítjük az ételt. De akkor mi a megoldás?

(tovább…)
Read more...