Hozzátáplálás táblázat a 7-9 hónapos korosztály számára – a kisbaba étrendje

Hozzátáplálás táblázat 7-9 hónapos kortól – a kisbaba étrendje

Hozzátáplálás táblázat a 7-9 hónapos korosztály számára – a kisbaba étrendje

Ebben a cikkben kimondottan a 7-9 hónapos kisbabák étrendjével foglalkozunk, szemügyre véve az ennek megfelelő hozzátáplálás táblázatot. További tanácsokért ajánljuk figyelmedbe az „ÚTMUTATÓ: A BABA HOZZÁTÁPLÁLÁSA LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE” című cikkünket.

❗️% A dodoli.hu támogat Titeket a hozzátáplálás elkezdésében. A „6HONAP” promóciós kóddal most 12%-os kedvezményben részesülsz minden megrendelésedből, így megvásárolhatod a kisbabádnak szükséges valamennyi terméket.

A 7-9 hónapos baba étrendje

Ha a kisbabáddal 6 hónaposan elkezdtétek a hozzátáplálást, 7-9 hónapos korára már többnyire megbarátkozik az étel gondolatával. Ebben az időszakban fontos, hogy minél gyakrabban étkezzetek együtt (a baba rengeteget fog tanulni, míg megfigyel), és továbbra is a lehető legváltozatosabb élelmiszerekkel kínáld. Ebben a korban a picik fokozatosan állnak át a napi háromszori étkezésre, a változatos étrend pedig biztosítani fogja a számukra szükséges energiát és vasat.

Az ételük ne tartalmazzon hozzáadott cukrot vagy sót!

A só károsíthatja a veséjüket, a cukor pedig megtámadja a fogakat.

Folytassam a szoptatást/tápszert?

Igen. Az anyatej vagy a tápszer még mindig fontos a kisbaba első 12 hónapjában szükséges kalóriák és tápanyagok biztosításához. A tejnek 12 hónapos korig a kisbaba fő táplálékának kell maradnia. Ha szükségesnek gondolod, 12 hónapos kor után is folytathatod a szoptatást, de az idő elteltével, ahogy a pici egyre több szilárd ételt eszik, természetes módon kevesebb tejet fog igényelni.

Ha szoptatsz, a kisbaba annak függvényében fog anyatejet is kérni, hogy mekkora mennyiségű szilárd ételt fogyaszt.

A tápszerrel etetett piciknek ebben az időszakban még akár 600 ml tápszerre is szükségük lehet naponta – ez a mennyiség természetesen csak referenciaértékként szolgál. A kisbaba gyomra pici és hamar megtelik, ezért csak a szilárd étellel való étkezést követően kínáld tejjel, és ne kényszerítsd arra, hogy akarata ellenére az egész cumisüvegnyi tejet elfogyassza.

Nassolnivaló nélkül!

A 12 hónapnál fiatalabb babáknak nincs szükségük még nassolnivalóra. A szilárd ételeket főétkezések közben szolgáljuk fel, hogy megkönnyítsük a hozzátáplálás folyamatát. Ha azt veszed észre, hogy a kisbaba a főétkezések között is megéhezik, illessz be egy szoptatásos/cumisüveges etetést a két étkezés közé.

A következő ételcsoportok mennyiségét és változatosságát fokozatosan növeld. Ha receptötletekre van szükséged, vess egy pillantást a következő cikkre: “Hozzátáplálási receptjeink ( … folyamatban 🙁 )”.

Hozzátáplálás táblázat 7-9 hónaposan

ZÖLDSÉGEK

Ha a pici elfogadja, próbálj meg minél hamarabb áttérni a darabosabb „finger food” ételekre, és mellőzd a püréket. A zöldségeket készítsd el sütőben vagy párold, hogy megpuhuljanak, majd törd össze őket vagy turmixold egy keveset épp csak addig, ameddig olyan állaguk lesz, amit a kisbabád elfogad. Emellett rudacskákra is vághatod az ennivalót (finger food), ha azt így elfogadja. ITT olvashatsz egy részletes cikket arról, hogyan vágd az ennivalót rudacskákra a kisbabád számára.

Fontos a változatosság. Próbáld kesernyésebb zöldségekkel is kínálni a kisbabád, ne csak édeskésekkel. íme hozzátáplálás táblázatunk a 7-9 hónapos korban ajánlott zöldségekkel:

✅ brokkoli✅ sütőtök
✅ paprika✅ zöldborsó
✅ karfiol✅ spenót
✅ zöldbab✅ tök
✅ spárga✅ káposzta
✅ sárgarépa✅ avokádó

GYÜMÖLCSÖK

Csak puha és érett gyümölcsökkel kínáld a kisbabád, azokat is apróra zúzott formában add vagy turmixban pépesítd addig, ameddig olyan állagú lesz, amelyet a kisbabád könnyen elfogyaszthat. Ugyanakkor a puha, érett gyümölcsöket rudacskákra is vághatod. A kemény gyümölcsöket meg kell főznöd ahhoz, hogy ebben az időszakban is kínálhasd. A gyümölcsöket alaposan mosd meg, távolítsd el a magokat és a kemény héjat. íme hozzátáplálás táblázatunk a 7-9 hónapos korban ajánlott gyümölcsökkel:

🍌 banán⚫ ️áfonya (félbe vágva)🥝 kivi
🍊 narancs🍎 alma🔴 málna
🍊 nektarin🍐 körte🍓 eper
🍍 ananász🟠 papaya🍈 sárgadinnye
🍑 barack🟣 szilva🥭 mangó

KEMÉNYíTŐBEN GAZDAG ÉTELEK

Ezeket az ételeket főzés/párolás után apróra zúzott formában add vagy turmixban pépesítsd addig, ameddig olyan állaga lesz, amelyet a kisbabád könnyen elfogyaszthat. A gabonafélék keverhetők anyatejjel vagy tápszerrel – esetleg pasztőrözött teljes zsírtartalmú tejjel (tehén, kecske, juh). íme hozzátáplálás táblázatunk a 7-9 hónapos korban ajánlott, keményítőben gazdag ételekkel:

🥔 burgonya🍠 édesburgonya🍙 rizs
🍚 őrölt rizs🍝 tészta🥣 zabkása
🥣 zab🌽🍞 kukoricaliszt𓇢 quinoa
🥖 kenyér🍞 pirított kenyér🧇 lepénykenyér/pita

FEHÉRJÉKBEN GAZDAG ÉTELEK

Ehhez az élelmiszercsoporthoz tartoznak a következők: hús (beleértve a halat is), tojás és a hüvelyesek (bab, zöldborsó, csicseriborsó, lencse). Mindezek már 6 hónapos kortól ajánlottak.

Amellett, hogy fehérjékben gazdag ételek, számos más, a kisbabák számára rendkívül fontos tápanyagokat (vasat, cinket) is tartalmaznak.

🥚 A tojásról! Ellenőrzött, biztonságos forrásból származó tojást vásárolj, és próbáld kerülni a „házi” tojásokat, mivel fogyasztásuk kockázatos. A tojást minden esetben alaposan főzd meg felszolgálás előtt.

íme pár példa fehérjékben gazdag ételekre:

✅ csirkehús 🍗✅ pulykahús 🦃✅ marhahús 🐄
✅ bárányhús 🥩✅ disznóhús 🐖✅ hal (szálka nélkül) 🐟
✅ tojás (fehérje) 🥚✅ lencse✅ bab
✅ tofu 🧀✅zöldborsó✅ csicseriborsó

TEJTERMÉKEK

A pasztőrözött tejtermékek (görög joghurt, túró) már 6 hónapos kortól megfelelőek a kisbaba számára. Kínálhatod natúr, teljes zsírtartalmú joghurttal, ám az ne tartalmazzon édesítőszert vagy aromákat (NE legyen gyümölcsjoghurt). Teljes zsírtartalmú tehéntej vagy kecsketej ételek hozzávalójaként használható, de önmagában 12 hónapos korig nem ajánlott.

Tudtad? Hozzátáplálás táblázat a 7-9 hónapos korosztály számára – a kisbaba étrendje.

Kevesebb püré, több apróra zúzott étel

Ebben a korban a kisbabák egyre nyitottabbak lesznek az új textúrák felé. Egyre gyakrabban kínálhatod villával pürésített ételekkel, darabosabb fogásokkal, valamint rudacskákra vágott élelmiszerekkel. A rudacskákra vágott ételekkel való ismerkedés által a kisbaba megtanul egyedül étkezni, fejleszti a koordinációját, megtanul belerahapni az ételbe, elsajátítja, hogyan mozgassa az ennivalót a szájában, valamint rájön, miként rágjon és nyelje le a puha ételek kis darabjait.

Minden kisbaba a saját tempójában szokja meg a különféle textúrákat. Frusztráló lehet, de fontos, hogy ezen átessen. Rendszeresen szolgálj fel neki különböző textúrájú, rudacskára vágott ételeket, és felügyeld a teljes étkezést, hogy biztonságosan lenyelje azokat. Ha a rendetlenség miatt aggódsz, használj zsebes előkét és tapadókorongos tányért.

Szilikon étkező szettek – pasztell kék
Szilikon étkező szettek – pasztell rózsaszín

Mi az igény szerinti hozzátáplálás?

Az igény szerinti hozzátáplálás azt jelenti, hogy a kisbabákat rudacska formájú (finger food) ételekkel kínálod. Ezalatt nem adnak nekik pürésített, apróra zúzott ételeket, és nem etetik kiskanállal sem őket. A tej (anyatej vagy tápszer) mellett a kisbabának a fent felsorolt ételeket adják, arra ügyelve, hogy azok megfelelő méretű rudakra legyenek vágva, hogy a pici biztonságosan megragadhassa és kezelhesse azokat. A szülő nem eteti a kisbabát, hanem ő is vele együtt étkezik (annak érdekében, hogy követendő példa legyen számára), közben pedig felügyeli őt.

Sok szülő az igény szerinti hozzátáplálást részesíti előnyben az úgynevezett „hagyományos hozzátáplálással” szemben, míg mások a két megközelítést vegyesen alkalmazzák. Nem létezik helyes vagy helytelen módszer. Rá kell jönnöd, melyik megközelítés működik jobban számodra, valamint a kisbabád számára.

Ha többet szeretnél megtudni az igény szerinti hozzátáplálásról, olvasd el EZT a cikket.

Innivaló?

A hozzátáplálás étkezései során adhatsz kisbabádnak pár korty vizet egy arra megfelelő bögréből. Egy nagy fülekkel ellátott szilikon bögre remek választás erre a célra, hiszen nem törik el és a kis kezek könnyen megragadhatják. Fölösleges sok vizet tölteni a bögrébe. A kisbaba egyébként sem fog sokat inni (esetleg egyáltalán nem), és balesetek is előfordulhatnak. Fölösleges takarítást eredményezne a sok kiömlött víz.

2 az 1-ben szilikonbögre babáknak és kisgyermekeknek, 250ml, pasztell kék
2 az 1-ben szilikonbögre babáknak és kisgyermekeknek, 250ml, pasztell zöld - 1

Kerüld a szilikonszeleppel ellátott bögréket. A nyomáskülönbség, ami annak következtében keletkezik, hogy a kisbaba a szilikonszelepen keresztül szívja ki a vizet, rossz hatással van az ínyre és a tejfogakra.

Elég, ha csak vizet adsz neki. Ne kínáld édes folyadékokkal, mint például frissen facsart gyümölcslével, gyümölcsös üdítőitallal, teával, szénsavas üdítővel. Ne kínáld állati eredetű tejjel 12 hónapos koráig. Az állati eredetű tejet csak főtt étel hozzávalójaként használd.

Olvasd el a következő cikket: Hozzátáplálás biztonságosan.

Kattints IDE, hogy visszalépj az „ÚTMUTATÓ: A BABA HOZZÁTÁPLÁLÁSA LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE” c. írásunkra.

Források

🔗 “NHS Start for Life Weaning”. National Health Service UK.

🔗 “Complementary feeding”. World Health Organization.

Comments (3)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük