Hozzátáplálás táblázat 6 hónapos kortól – a kisbaba étrendje

Hozzátáplálás táblázat 6 hónapos kortól – a kisbaba étrendje

Hozzátáplálás táblázat 6 hónapos kortól – a kisbaba étrendje

Ebben a cikkben kimondottan a 6 hónapos kisbabák étrendjével foglalkozunk, szemügyre véve az ennek megfelelő hozzátáplálás táblázatot. További tanácsokért ajánljuk figyelmedbe az „ÚTMUTATÓ: A BABA HOZZÁTÁPLÁLÁSA LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE” című cikkünket.

Minden az 1-ben etetőkészlet csecsemők és kisgyermekek számára - pasztell zöld

❗️% A dodoli.hu támogat Titeket a hozzátáplálás elkezdésében. A „6HONAP”promóciós kóddal most 12%-os kedvezményben részesülsz minden megrendelésedből, így megvásárolhatod a kisbabádnak szükséges valamennyi terméket.

A 6 hónapos baba étrendje

6 hónapos korban a kisbabádnak még kevés szilárd ételre van csak szüksége. Szilárd étellel való etetés naponta egy alkalommal ajánlott, olyan időpontban, amely neked és a kisbabádnak egyaránt megfelelő.

Folytassam a szoptatást/tápszert? Igen. 6 hónaposan a kisbaba még épp csak elkezd ismerkedni a szilárd étel gondolatával, s a tápanyag- és energiaszükséglete nagy részét továbbra is az anyatejből vagy a tápszerből fedezi. Élete első évében az általa megszokott tej jelenti a fő táplálékát. Egy éves kora után már bátrabban mérlegelheted, hogy szeretnéd-e még folytatni a szoptatást.

A kisbaba gyomra még pici…s így hamar meg is telik. Gondoskodj róla, hogy az étkezéshez megfelelő időpontot válassz, olyat, amikor a kisbabád még nem túl éhes (azaz nem nyugtalan), de nem tűnik jóllakottnak sem (azaz az étkezés lehetősége már felkelti az érdeklődését).

Hogyan kezdjem el?

A stressz elkerülése érdekében a hozzátáplálást olyan egyszerű fogásokkal érdemes elkezdeni, mint a párolt/főtt zöldségek és puha gyümölcsök.  Próbálkozhatsz brokkolival, burgonyával, édesburgonyával, sárgarépával, almával vagy körtével is. Párolás után bedobhatod őket a turmixgépbe, pépesítheted villával vagy rudacskákra vághatod (finger food).

Abban az esetben, ha a „finger food” opciót alkalmazod, a kisbabád már a kezdetektől gyakorolhatja és elsajátíthatja a rágást a falatka lenyelése előtt (ez az étkezés természetes módja), azonban különös figyelmet kell fordítanod az étel darabolásának módszerére.

Hozzátáplálás 6 hónaposan – lássuk a továbbiakban, hogyan érdemes elkészíteni az ételrudacskákat:

A legtöbb 6 hónap körüli kisbaba esetében még nem fejlődött ki az úgynevezett csippentő fogás (a hüvelyk- és mutatóujjal való megragadás), így eleinte általában teljes tenyérrel veszik fel az ételt. Ha azt szeretnénk, hogy evés közben a teljes tenyerét tudja használni, az ennivalót hosszú, vékony pálcika alakúra kell vágnunk, körülbelül olyan méretűre, mint a kis- vagy a mutatóujjunk. Az alábbi cikkben részletes ismertetőt olvashatsz arról, hogyan érdemes az élelmiszert rudacskákra darabolni a kisbabád számára.

Hogyan szeleteld fel az élelmiszert az igény szerinti hozzátápláláshoz - 1

Kipróbálhatod a rizskását is, amelyet a baba által rendszeresen fogyasztott tejjel (legyen az tápszer vagy anyatej) készítheted el.

Ügyelj arra, hogy nehogy túl meleg ételt rakj a kisbabád elé! Függetlenül attól, hogy milyen étellel kezdesz, ellenőrizd, hogy az kihűlt, mielőtt a kisbabádnak adod.

Arra is figyelj, hogy ne csak édeskés zöldségekből álljon a kisbabád étrendje, hanem olyanokat is tartalmazzon, mint például a brokkoli, karfiol vagy a spenót. Így többféle ízhez szoktatod hozzá, nem csak a sárgarépa vagy az édesburgonya édes ízéhez. Ez abban segít, hogy a kisbaba az idő elteltével nem válik majd válogatóssá.

Cukor és só nélkül! A kisbabáknak nincs szükségük hozzáadott cukorra vagy sóra (még a főzéshez használt vízben sem). Nem szabad sós ételeket fogyasztaniuk, mert a só károsíthatja a veséjüket, a cukor pedig megtámadja a tejfogakat.

Allergiák?

Szintén ebben az időszakban (minél hamarabb, annál jobb) érdemes olyan élelmiszereket is bevezetni, amelyek potenciálisan allergének. Ezeket kínáld egyenként és kis mennyiségekben ahhoz, hogy észre tudj venni egy esetleges reakciót. Az ilyen ételeket nem szabad elkerülni, ellenkezőleg, kezeld úgy őket, mint bármilyen más élelmiszert. Íme egy lista azokról a potenciálisan allergén élelmiszerekről, amelyeket a többi élelmiszerhez hasonlóan 6 hónapos kor körül ajánlott bevezetni a kisbaba étrendjébe.

  • tehéntej (csak főtt étel hozzávalójaként)
  • tojás (alaposan megfőzve, semmiképp sem nyersen vagy lágyan)
  • glutént tartalmazó ételek (ideértve a gabonát, árpát, rozst)
  • diófélék és mogyoró (csak zúzott vagy darált formában)
  • magvak (csak zúzott vagy darált formában)
  • szója
  • tenger gyümölcsei (SEMMIKÉPP NE legyen nyers vagy alulkészült)
  • hal

Ha egyszer felkínáltad és a kisbaba jól fogadta, továbbra is maradjon része az étrendjének, ezzel minimálisra csökkented az allergia kialakulásának kockázatát. Ha többet szeretnél megtudni az ételallergiákról és azok árulkodó jeleiről, EZT a cikket ajánlom.

A következő ételcsoportok mennyiségét és változatosságát fokozatosan növeld. Ha receptötletekre van szükséged, vess egy pillantást a következő cikkre: “Hozzátáplálási receptjeink (… folyamatban ☹ )”.

Hozzátáplálás táblázat 6 hónapos kortól

ZÖLDSÉGEK

A zöldségeket főzd meg vagy párold puhára, majd vágd rudakra vagy turmixold le. Fontos a változatosság. Próbáld kevésbé édes zöldségekkel is kínálni a kisbabád. íme hozzátáplálás táblázatunk a 6 hónapos korban ajánlott zöldségekkel:

✅ brokkoli✅ paszternák
✅ paprika✅ zöldborsó
✅ karfiol✅ spenót
✅ zöldbab✅ tök
✅ spárga✅ káposzta
✅ sárgarépa✅ avokádó
✅ sütőtök✅cukkini

GYÜMÖLCSÖK

Csak puha és érett gyümölcsöket válassz, azokat is apróra zúzott formában kínáld vagy turmixban pépesítsd addig, ameddig olyan állagú lesz, amelyet a kisbabád könnyen elfogyaszthat. Ugyanakkor a puha, érett gyümölcsöket rudacskákra is vághatod. A kemény gyümölcsöket meg kell főznöd ahhoz, hogy megfelelően puha állagot kapj. A gyümölcsöket alaposan mosd meg, távolítsd el a magokat és a kemény héjat. íme hozzátáplálás táblázatunk a 6 hónapos korban ajánlott gyümölcsökkel:

🍌 banán◐ áfonya (félbe vágva)🥝 kivi
🍊 narancs🍎 alma🔴 málna
🍊 nektarin🍐 körte🍓 eper
🍍 ananász🟠 papaya🍉 görögdinnye
🍑 barack🟣 szilva🥭 mangó

KEMÉNYíTŐBEN GAZDAG ÉTELEK

Íme hozzátáplálás táblázatunk keményítőben gazdag ételekkel:

🥔 burgonya🍠 édesburgonya🍙 rizs
🍚 őrölt rizs🍝 tészta🥣 zabkása
🥣 zab🌽🍞 kukoricaliszt𓇢 quinoa
🥖 kenyér🍞 pirított kenyér🧇 lepénykenyér/pita

A burgonyát, tésztát és rizst természetesen főzve kínáljuk. A burgonyát össze kell törni vagy turmixgépben kell pépesíteni a megfelelő állagért, vagy rudakra is vághatod. A gabonafélék anyatejjel vagy tápszerrel is keverhetők.

FEHÉRJÉKBEN GAZDAG ÉTELEK

A fehérjék rendkívül fontosak. Ezek a szervezet aminosav-forrásai – az „építőkövek”, amelyekből új sejtek jönnek létre. Fehérjékben gazdag ételek már 6 hónapos kortól adhatók. Ehhez az élelmiszercsoporthoz tartoznak a következők: sovány vörös-/fehérhús, hal, tojás, hüvelyesek (szárazbab, csicseriborsó, zöldborsó, lencse, stb.).

Amellett, hogy ezek fehérjékben gazdag ételek, számos más, a kisbabák számára fontos tápanyagokat (vasat, cinket) is tartalmaznak.

🥚 A tojásról! Ellenőrzött, biztonságos forrásból származó tojást vásárolj, és próbáld kerülni a „házi” tojásokat, mivel fogyasztásuk kockázatos. A tojást minden esetben alaposan főzd meg felszolgálás előtt.

Néhány példát láthatsz fehérjékben gazdag ételekre a következő hozzátáplálás táblázatban:

🍗 csirkehús🦃 pulykahúsmarhahús
🥩 bárányhús🐖 disznóhúshal (csont nélkül)
🥚 tojás (a fehérje)lencsebab
🧀 tofuzöldborsócsicseriborsó

TEJTERMÉKEK

A pasztőrözött tejtermékek (görög joghurt, túró) már 6 hónapos kortól megfelelőek a kisbaba számára. Kínálhatod natúr, teljes zsírtartalmú joghurttal, ám az ne tartalmazzon édesítőszert vagy aromákat (NE legyen gyümölcsjoghurt). Teljes zsírtartalmú tehéntej vagy kecsketej ételek hozzávalójaként használható, de önmagában 12 hónapos korig nem ajánlott.

Pürésítve vagy apróra zúzva?

Ahhoz, hogy a kisbaba hozzászokjon a különböző textúrákhoz és ízekhez, próbálj meg minél korábban áttérni a pürékről és a pépesített ételekről az apróra zúzott, valamint a rudacskákra vágott élelmiszerekre (finger food). így a kisbaba megtanulja, hogyan kell rágni, s hogy miként mozgassa a táplálékot a szájában a nyelés előtt. Adj neki egy kiskanalat, hadd próbálkozzon az étkezéssel. Használj hozzátápláláshoz való tapadókorongos étkező szettet (tálkát és tányért), hogy elkerüld a nagy rendetlenséget. Használhatsz előkét is, teríthetsz újságpapírt vagy egy szilikon lapot a padlóra.

Minden az 1-ben etetőkészlet csecsemők és kisgyermekek számára - pasztell kék

❗️% A „6HONAP””promóciós kóddal most 12%-os kedvezményben részesülsz a dodoli.hu-n megrendelt összes termékre, melyek egész biztosan segítségedre lesznek.

Mi az igény szerinti hozzátáplálás?

Az igény szerinti hozzátáplálás azt jelenti, hogy a kisbabákat rudacska formájú (finger food) ételekkel kínálják. Ezalatt nem adnak nekik pürésített, apróra zúzott ételeket, és nem etetik kiskanállal sem őket. A tej (anyatej vagy tápszer) mellett a kisbabának a fent felsorolt ételeket adják, arra ügyelve, hogy azok megfelelő méretű rudakra legyenek vágva, hogy a pici biztonságosan megragadhassa és kezelhesse azokat. A szülő nem eteti a kisbabát, hanem ő is vele együtt étkezik (annak érdekében, hogy követendő példa legyen számára), közben pedig felügyeli őt.

Sok szülő az igény szerinti hozzátáplálást részesíti előnyben az úgynevezett „hagyományos hozzátáplálással” szemben, míg mások a két megközelítést vegyesen alkalmazzák. Nem létezik helyes vagy helytelen módszer. Rá kell jönnöd, melyik megközelítés működik jobban számodra, valamint a kisbabád számára.

Ha többet szeretnél megtudni az igény szerinti hozzátáplálásról, olvasd el az erről szóló cikkünket ITT.

Innivaló?

A hozzátáplálás étkezései során adhatsz kisbabádnak pár korty vizet egy arra megfelelő bögréből. Egy nagy fülekkel ellátott szilikon bögre remek választás erre a célra, hiszen nem törik el és a kis kezek könnyen megragadhatják. Ha szeretnél valami különlegeset, léteznek bambuszból készült bögrék is. Fölösleges sok vizet tölteni a bögrébe. A kisbaba egyébként sem fog sokat inni (esetleg egyáltalán nem), és balesetek is előfordulhatnak. Fölösleges takarítást eredményezne a sok kiömlött víz.

Kerüld a szilikonszeleppel ellátott bögréket. A nyomáskülönbség, ami annak következtében keletkezik, hogy a kisbaba a szilikonszelepen keresztül szívja ki a vizet, rossz hatással van az ínyre és a tejfogakra.

Elég, ha csak vizet adsz neki. Ne kínáld édes folyadékokkal, mint például frissen facsart gyümölcslével, gyümölcsös üdítőitallal, teával, szénsavas üdítővel. Ne kínáld állati eredetű tejjel 12 hónapos koráig. Az állati eredetű tejet csak főtt étel hozzávalójaként használd.

Olvasd el a következő cikket: Hozzátáplálás biztonságosan.

Kattints IDE, hogy visszalépj az „ÚTMUTATÓ: A BABA HOZZÁTÁPLÁLÁSA LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE” c. írásra.

Források

🔗 NHS Start for Life Weaning” – National Health Service UK.

🔗 “Complementary feeding” – World Health Organization.

Comments (3)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük