Hozzátáplálás táblázat 1 éves kortól – a kisbaba étrendje

Hozzátáplálás táblázat 1 éves kortól – a kisbaba étrendje

Hozzátáplálás táblázat 1 éves kortól – a kisbaba étrendje

Ebben a cikkben kimondottan az 1 éves és annál idősebb kisbabák étrendjével foglalkozunk, szemügyre véve az ennek megfelelő hozzátáplálás táblázatot. Ajánljuk figyelmedbe az „ÚTMUTATÓ: A BABA HOZZÁTÁPLÁLÁSA LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE” című cikkünket is.

Gyermek bambusz étkészlet tálkával, tányérral, pohárral és kanállal - Nyuszi, kék - Dodoli

❗️% A dodoli.hu támogat Titeket a hozzátáplálás elkezdésében. A „6HONAP” promóciós kóddal most 12%-os kedvezményben részesülsz minden megrendelésedből, így megvásárolhatod a kisbabádnak szükséges valamennyi terméket.

1 évesnél idősebb baba étrendje

Napi 3 étkezés és nassolnivaló. 12 hónapos kor után a babád…már nem éppen kisbaba. Ettől a kortól kezdve fontos a napi 3 étkezés. Az étkezések között célszerű 2 nassolnivalót is adni, például gyümölcsöt, zöldségrudacskákat, pirított kenyeret, natúr joghurtot.

Nem szükséges hozzáadnod cukrot vagy sót sem az ételhez, sem pedig a főzéshez használt vízhez. A kisgyermekeknek még ilyen korban sem ajánlott sós vagy cukorral édesített ételeket fogyasztaniuk. A só károsíthatja a veséjüket, a cukor pedig megtámadja a tejfogakat.

Étkezzetek családként közösen, minél sűrűbben. A picik úgy tanulnak, hogy megfigyelik a felnőtteket. Ettől a kortól kezdve elkezdhetitek az evőeszközök használatát gyakorolni. poza

Folytassam a szoptatást/tápszert? Csak akkor, ha szeretnéd. Folytathatod a szoptatást mindaddig, ameddig ez számodra és a pici számára is megfelelő. Fontos, hogy betartsd a napi 3 étkezést + nassolnivalót, így a gyermeked elegendő táplálékhoz fog jutni ahhoz, hogy kevésbé kívánja a tejet. A tejről a szilárd táplálékra való áttérés úgy lesz természetes folyamat, hogy egy étkezés sem marad ki!

Ami pedig a tápszert illeti, 12 hónapos kortól már nincs rá szükség. Egyéb, 1 évesnél idősebb babáknak való tejhelyettesítőt sem szükséges adnod, megkímélheted magad és a pénztárcád ezektől a termékektől. Boldogulni fogtok egészséges fogásokkal és nassolnivalókkal.

Hozzátáplálás táblázat 1 éves kor felett

Tegyél meg minden tőled telhetőt azért, hogy az elkészített ételek minél változatosabbak legyenek.

ZÖLDSÉGEK

A gyermekednek feldarabolt vagy apróra zúzott ételekkel kínáld. A zöldségek főzhetők/párolhatók, hogy megpuhuljanak (szükség esetén), és azokat darabokra vagy rudacskákra vágva szolgáld fel. Kísérletezz minél változatosabb zöldségekkel, kesernyésebbekkel is, ne csak édesekkel. Az alábbi táblázatban többféle zöldséget is találsz, hogy kialakíthasd az oly fontos változatos étrendet.

✅ brokkoli✅ sütőtök
✅ paprika✅ zöldborsó
✅ karfiol✅ spenót
✅ zöldbab✅ tök
✅ spárga✅ káposzta
✅ sárgarépa✅ avokádó

GYÜMÖLCSÖK

Alaposan mosd meg őket, távolítsd el a magokat és a kemény héjat. A gyümölcsöket darabokra vagy rudacskákra vágva szolgáld fel. íme gyümölcsökből álló listánk, amelyből inspirálódhatsz:

🍌 banán⚫️ áfonya🥝 kivi
🍊 narancs🍎 alma🔴 málna
🍊 nektarin🍐 körte🍓 eper
🍍 ananász🍈 sárgadinnye🍉 görögdinnye
🍑 barack🟣 szilva🥭 mangó

KEMÉNYíTŐBEN GAZDAG ÉTELEK

Ezek az ételek főzhetők/párolhatók (szükség esetén) és pépesítve vagy darabkákra, esetleg rudacskákra vágva adhatók. A gabonafélék keverhetők anyatejjel vagy tápszerrel, esetleg pasztőrözött, teljes zsírtartalmú (azaz nem zsírtalanított) tehéntejjel vagy kecsketejjel. íme hozzátáplálás táblázatunk keményítőben gazdag ételekkel:

🥔 burgonya🍠 édesburgonya🍙 rizs
🍚 őrölt rizs🍝 tészta🥣 zabkása
🥣 zab🌽🍞 kukoricaliszt𓇢 quinoa
🥖 kenyér🍞 pirított kenyér🧇 lepénykenyér/pita

FEHÉRJÉKBEN GAZDAG ÉTELEK

Ehhez az élelmiszercsoporthoz tartoznak a következők: hús (beleértve a halat is), tojás és a hüvelyesek (bab, zöldborsó, csicseriborsó, lencse). Mindezek már 6 hónapos kortól ajánlottak.

Amellett, hogy ezek fehérjékben gazdag ételek, számos más, a kisbabák számára rendkívül fontos tápanyagokat (vasat, cinket) is tartalmaznak.

A tojásról!🥚 Ellenőrzött, biztonságos forrásból származó tojást vásárolj, és próbáld kerülni a „házi” tojásokat, mivel fogyasztásuk kockázatos. Mindenesetre a tojást alaposan főzd meg felszolgálás előtt.

íme pár példa fehérjékben gazdag ételekre:

✅ csirkehús 🍗✅ pulykahús 🦃✅ marhahús 🐄
✅ bárányhús 🥩✅ disznóhús 🐖✅ hal (szálka nélkül) 🐟
✅ tojás (fehérje) 🥚✅ lencse✅ bab
✅ tofu 🧀✅ zöldborsó✅ csicseriborsó

TEJTERMÉKEK

A zsíros joghurt (azaz nem zsírtalanított), valamint a sajt már 6 hónapos kortól megfelelőek a kisbaba számára. A teljes zsírtartalmú natúr (azaz édesítetlen) joghurt tökéletes választás, hiszen nem tartalmaz cukrot. Teljes zsírtartalmú, pasztörizált tehéntej vagy kecsketej ettől a kortól kezdve nem csak ételek hozzávalójaként használható, de már önmagában is adható a picinek.

Az étel textúrája és az adagok mennyisége

A gyermeked ebben a korban már felkészült arra, hogy ugyanazokat az ételeket fogyassza, mint a család többi tagja, azonban kisebb adagokban és megfelelő darabokra vágva kell neki adni. Használj gyerekeknek való tányért, hogy az adagok mennyiségét könnyebben meg tudd állapítani. Egy felnőtteknek való tányér mérete megtéveszthet, lehetséges, hogy túl nagy adagot szolgálnál fel, és azt a benyomást keltené, hogy a picid alig evett valamit. Ismét kihangsúlyoznánk a gyakori közös családi étkezések fontosságát. A gyermek sokkal több eséllyel fogadja el az általad készített ételt, ha azt látja, hogy anya, apa és esetleg a tesó is ugyanazt fogyasztja.

Innivaló?

Gyermeked jó eséllyel már magabiztosan használja a bögrét vagy a poharat. Ha megszomjazik, egyedül is képes lesz vizet inni egy karnyújtásnyira lévő bögréből. Ha még szoptatsz, kevesebb vizet fog kérni.

A picidnek teljes zsírtartalmú tehéntejet és teljes zsírtartalmú tejterméket is adhatsz. Legalább 2 éves korig teljes zsírtartalmú tejtermékeket válassz, hiszen ebben a felgyorsult növekedési időszakban sok energiára van szükségük a piciknek. 2 éves kor után elkezdhetsz áttérni a félzsíros tejre, ha azt látod, hogy a gyermeked optimálisan táplálkozik és megfelelő ütemben fejlődik. Ha úgy gondolod, 5 éves kortól kezdve teljesen zsírtalanított tejet is adhatsz neki.

Az édes italok, mint például facsart gyümölcslevek, szénsavas italok, milkshake-ek, narancslevek, valamint a boltokban kapható teák mind rengeteg cukrot tartalmaznak. Mindezeket kerülnöd kell, hiszen felesleges kalóriák forrásai és fogszuvasodást okoznak. Még a „kifejezetten kisgyermekek számára” forgalmazott italok is tartalmaznak cukrot. A víz a legjobb. A kalóriák az ételekből származzanak, ne pedig az innivalóból.

Olvasd el a következő cikket: Hozzátáplálás biztonságosan.

Kattints IDE, hogy visszalépj az „ÚTMUTATÓ: A BABA HOZZÁTÁPLÁLÁSA LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE” című írásunkra.

Források

🔗 „NHS Start for Life Weaning”. National Health Service UK.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük