Hogyan tanítsuk meg a babát bögréből vagy pohárból inni

Hogyan tanítsuk meg a babát bögréből vagy pohárból inni

Hogyan tanítsuk meg a babát bögréből vagy pohárból inni

Igazi kihívásnak tűnhet megtanítani a kisbabád arra, hogy önállóan igyon bögréből vagy pohárból. Szerencsére, ha van hozzá egy biztos terved, könnyen túljuthatsz a kezdeti nehézségeken. Íme, néhány praktikus tipp tőlünk:

Milyen korban kell elkezdenem tanítani?

A kisbabádnak a szívószálas bögrét vagy gyakorló poharat körülbelül 6 hónapos kortól ajánlott „bemutatni”. Lehetőleg ezt a hozzátáplálással együtt kezdd el. 6 és 12 hónapos kor között a kisbabák rendkívül nyitottak új tapasztalatok szerzésére, és nagyon hamar tanulnak. 12 hónapos kora után mindez körülményesebb lehet, különösen akkor, ha addig a pici cumisüvegből ivott. A 6-12 hónapos korosztály számára az lenne a cél, hogy a kisbaba szívószálas bögréből vagy pohárból gyakorolja az ivást, és semmiképp sem az, hogy felhagyjon az anyatejjel vagy a tápszerrel. Ezenkívül, amennyiben 6 hónaposan kezded tanítgatni, kellő mennyiségű időt adsz a kisbabádnak arra, hogy elsajátítsa ezeket a képességeket. Abban az esetben, ha csak 12 hónapos kor után kezd ismerkedni ezekkel az újdonságokkal, nagy baj akkor sincs, viszont a folyamat valamivel nehezebb és lassabb lehet.

Milyen pohárral vagy bögrével kezdjem?

A piacon számos különböző lehetőség áll rendelkezésre, s van, hogy a széles kínálat a választást a kelleténél is komplexebbé teszik. Tulajdonképpen csak 2 egyszerű kellékre lesz szükséged:

1. Egy kis méretű egyszerű bögrére (vagy pohárra).

2. Egy szívószálas bögrére (vagy szívószálas pohárra) – ez lehet az előbbivel megegyező pohár vagy bögre, amelyhez szívószálat adsz.

A bögre a füleinek köszönhetően előnyösebb választás lehet, legalábbis a folyamat elején. A fülek kezdetben segítik a babát abban, hogy a bögrét könnyebben megfogja és használja. A továbbiakban egy gyakorló bögrével fogjuk szemléltetni tippjeinket, ezek pohár használata esetén is ugyanúgy érvényesek. A kislányunknak a folyamat elején bögrét adtunk, majd később áttértünk pohárra. Fontos, hogy felváltva itassuk pohárból és bögréből, valamint bevonjunk időnként olyan eszközöket is, amelyek hasonlítanak a felnőttek által használtakra.

Milyen bögrét válasszak?

Szükséged lesz egy könnyű és kicsi bögrére, amely nem törékeny, valamint a baba gond nélkül megfoghatja. Egy kis méretű bögrével kevesebb mennyiségű innivalót adhatsz neki, így a baba nem fog fuldokolni. Ráadásul az elkerülhetetlen baleseteket is könnyebben feltakaríthatod. Mi a 3 az 1-ben csöpögésmentes bögrét ajánljuk a Dodolitól. Űrtartalma 150 ml, élelmiszer-minőségű szilikonból készült, nagy fülekkel rendelkezik, valamint többféleképpen használható (fedéllel vagy nyitottan, szívószállal vagy anélkül).

❗️% A dodoli.hu támogat Titeket a hozzátáplálás elkezdésében. A „6HONAP”promóciós kóddal most 12%-os kedvezményben részesülsz minden megrendelésedből, így megvásárolhatod a kisbabádnak szükséges valamennyi terméket.

További javaslatok a bögre kiválasztásához:

✅ lehetőleg kerüld a műanyagot. Manapság széles körben elterjedt alapanyag, azonban léteznek ahhoz hasonló tulajdonságokkal rendelkező és hasonló árfekvésű alternatívák, amelyek ugyanolyan strapabíróak. Ráadásul nem egészséges magas hőmérsékletű folyadékot inni műanyag bögréből.

✅ kerüld a túlbonyolított, szilikonszelepes, hermetikusan záródó stb. bögréket és poharakat. Egy egyszerű vagy szívószálas bögréből, valamint egy hétköznapi pohárból való ivás egy olyan képesség, amelyre a babának egész élete során szüksége lesz. Ezzel szemben a túlzottan bonyolult, különféle szilikonszeleppel ellátott edények csupán néhány hónapig tűnhetnek hasznosnak. A gyermekednek azonban meg kell tanulnia olyan bögrékből vagy poharakból inni, amelyek hasonlítanak a felnőttek által használt eszközökre, hiszen azokat egész élete során használni fogja. A túlbonyolított „találmányok” szerintünk pénz- és időveszteség.

Mivel kezdjem? Egyszerű pohárral? Szívószálas bögrével?

Mindkettőre szükség van, és mindkettőt a lehető leghamarabb kell a kisbaba kezecskéibe adni. Kezdheted úgy, hogy a szívószálas bögrét és a nyitott poharat felváltva használod az étkezések során. Amennyiben néhány hét múlva azt veszed észre, hogy a kisbabád nem tudja mindkettőt egyformán kezelni, először válaszd ki azt, amelyikkel jobban boldogul, és csak abból adj neki inni, mindaddig, amíg meg nem tanulja könnyedén használni. Ezek után jöhet ismét a másik típusú pohár is.

Hogyan tanítsuk meg a babát bögréből vagy pohárból inni

Hogyan segíthetsz a babádnak a tanulásban?

Első lépés. A bögrének a baba minden étkezése során jelen kell lennie. Kezdetben csak kis mennyiségű tejet, tápszert vagy vizet tölts bele (40-60 ml).

Második lépés. Ülj le az asztalhoz a kisbabáddal, mosolyogva keltsd fel a figyelmét, majd szádhoz emelve a bögrét, tégy úgy, mintha innál belőle. Adhatod neki ugyanazt a bögrét vagy használhatsz másikat (egyik a tiéd, a másik a kisbabáé), ez rajtad áll. Hogyha kettőt használsz, javasoljuk, hogy két egyformát vagy legalább hasonlót válassz (mert úgyis a Tiéd fog neki kelleni 😋).

Harmadik lépés. Ajánld fel neki a bögrét. Helyezd a baba elé, és várd meg, míg utána nyúl. Ne Te emeld a baba szája elé, inkább várd meg, hogy ő vegye fel, ezután segíthetsz neki a szájához emelni.

Az a lényeg, hogy a kisbaba aktívan részt vegyen a folyamatban, ne neked kelljen a szájához emelni a bögrét és megitatni őt. Azzal is segíthetsz, hogy a bögrét az alsó ajkához érinted, és csak annyira döntöd meg, hogy a folyadék a szájába kerüljön. A kicsi az italt megízlelheti, kiköpheti, köhöghet tőle. Ez mind természetes. Sok ilyen incidens fog történni, míg a baba megtanulja a folyamatot.

Ha a kisbaba szeretné önállóan tartani a bögrét, helyezd az ivóedényt az asztalra és engedd, hogy megpróbálja. Előre készíts ki egy szalvétát arra az esetre, ha a baba túl magasra emeli a bögrét és a folyadékot magára önti. Amikor ilyesmi történik, csak annyit mondj: „Hoppá…semmi gond…legközelebb lassabban próbálkozz.” Töltsd újra a bögrét és hagyd, hogy a kisbaba újra megpróbálja. Ha újra kiönti, nem szükséges újratöltened. Tedd félre a bögrét és várj a következő étkezésig. Minden etetésnél (vagy legalább naponta) adj neki bögréből inni, így segíted abban, hogy hozzászokjon.

Olykor a kisbaba jobban boldogul, ha a bögrét az evés megkezdése után kapja meg, vagy éppen ellenkezőleg, ha előre adod oda neki (mert ilyenkor először kísérletezhet vele, majd utána ehet). Mindkét lehetőséget érdemes kell kipróbálnod, mert mindenkinek más válik be. Maradj a baba által választott verzió mellett.

Ahogy a baba kézügyessége fejlődik, idővel teljesen rábízhatod az ivás folyamatát. Ha játékból kiönti a tartalmát, ne töltsd újra ugyanazon étkezés alatt, ellenben mondd ezt: „Hoppá, nincs több víz.” Természetesen, ha véletlenül önti ki, újratöltheted. A lényeg, hogy ne forduljon át olyan játékba, hogy „én kiöntöm a vizet és valaki újratölti nekem.”

12 hónapos kor előtt nem szeretnénk, hogy a kisbaba tápszer vagy anyatej helyett vízzel „töltse meg” a pocakját. Ezért, ha evés közben egy bögre vizet adsz neki, ajánljuk, hogy annyira keveset tölts, hogy az csupán elősegítse a gyakorlást.

Hogyan taníthatod meg a kisbabát szívószállal inni?

Szintén 6 hónapos kortól kezdve taníthatod a babádat a szívószál használatára. Elképzelhető, hogy a picid meglepő módon elsőre ráérez a mozdulatra. A 6 hónapos kisbabák erős szopóreflexszel rendelkeznek, ezt pedig sikeresen alkalmazhatják a szívószálnál is. Emiatt egyes szülőknek először a szívószál használatát sikerül megtanítaniuk, ezután következik a nyitott bögre vagy pohár használata.

Ha a kisbabád nem érez rá egyből a mozdulatra, vagy a használatot 8 hónaposnál idősebb babának próbálod tanítani, valószínűleg el kell sajátítania azt is, hogyan szorítsa az ajkait a szívószál köré és hogyan szippantson belőle. Két módon érheted ezt el.

A pipetta módszere

Első lépés. Vegyél elő egy szívószálat (használhatod a Dodoli bögre szívószálát vagy bármilyen másikat), helyezd bele a folyadékba és tömítsd el az ujjaddal az ellenkező végét, hogy egy kis mennyiségű folyadék a szívószálban maradjon.

Harmadik lépés. Amikor a kicsi a szájába veszi a szívószálat, vedd el az ujjad az ellenkező végéről, és hagyd, hogy a víz a szájába folyjon. Ez a mozdulat megtanítja őt arra, hogy ajkait a szívószál köré szorítsa, mert abból innivaló folyhat. Ismételd meg párszor a gyakorlatot, míg a kisbaba érdeklődést mutat iránta. Ha a baba elutasítja a szívószálat, vagy megfogná, hogy játsszon vele, mondd, hogy majd később megpróbáljátok, és tedd félre azt. Általában néhány próbálkozás után a kisbaba megtanulja a folyamatot.

A Dodoli fedeles és szívószálas bögre módszere

Ha a kisbabád egyáltalán nem reagál a pipettás módszerre, íme egy módszer arra, hogyan tudod használni a Dodoli bögrét, hogy megtanítsd a szívószál használatát.

Első lépés. Tölts a bögrébe egy kis tejet vagy vizet, majd helyezd rá a fedelet és állítsd bele a szívószálat. Emeld a szívószálas bögrét a baba szájához.

Második lépés. Várd meg, amíg kitátja a száját és beveszi a szívószálat. Ekkor kissé szorítsd meg a bögrét. Ez a mozdulat egy kis mennyiségű folyadékot juttat a szívószálon keresztül a baba szájába. A pici reflexszerűen a szívószál köré szorítja majd az ajkait.

Miután párszor megismételted ezt, odaadhatod a bögrét a kisbabádnak, de ezúttal ne szorítsd meg. Várd meg, amíg a kicsi megpróbál szívni belőle. Valószínűleg több próbálkozásra lesz szükség.

Mihez kezdek akkor, ha a kisbabám csak küszködik a bögrével, vagy egyáltalán nem mutat iránta érdeklődést?

(1)Ha a kisbabád egyáltalán nem érdeklődik a bögre iránt, türelmesnek kell lenned.

(2)Ha a kisbabád 6-8 hónapos és nem vonzza, hogy önállóan igyon, viszont az étel iránt érdeklődik, az étkezéseknél legyen jelen a bögre, és figyelemfelkeltés gyanánt, minden alkalommal mutasd meg neki, „hogyan kell csinálni”.

(3)Ha a babád 8 hónaposnál idősebb és egyértelműen visszautasítja a bögrét, ne ess pánikba. Próbálj azon elgondolkodni, hogy mi lehet ennek az oka. Vajon ő csak meg szeretné próbálni önállóan, de Te mindig igyekszel segíteni? Lehet, hogy egyáltalán nem érti, mit kell tennie. Próbálj választ találni ezekre a kérdésekre. Például, ha a kisbabád nagyon önálló, meglehet, hogy a pici újra meg újra kiönti a folyadékot, de ahhoz, hogy célt érj, kicsit mégis hátra kell lépned. Ilyenkor kis mennyiséggel töltsd meg a bögrét és legyen mindig kéznél egy törölköző. A módszereidet aszerint alakítsd, hogy mi a lehetséges válasz a „miért nem akarja?” kérdésre.

Mi van akkor, ha a kisbaba magára önti a bögre tartalmát, vagy gyakran köhög és fulladozik?

Ha a kisbabád gyakran kiönti a bögre tartalmát, köhög vagy fulladozik, akkor valószínűleg túl sok az innivaló. A kezdeti időszakban az ideális mennyiség 40-50 ml. Csupán annyi folyadékot tölts a bögrébe, hogy a kisbabának akkor se legyen túl sok, ha a teljes tartalmat a szájába önti. Ha ez sem oldja meg a problémát, próbálkozz egy sűrűbb állagú folyadékkal (smoothie vagy joghurt), ezáltal lelassítod a kifolyást.

További tippek?

Segít, ha a kisbaba éhes

Bizonyosodj meg róla, hogy a kisbabád kezd már éhes lenni, amikor az asztalhoz ülteted. Legyen legalább 60 perc szünet a szoptatás vagy tápszeres táplálás és asztalnál történő hozzátáplálás alkalmai között. Ha a kisbaba 9 hónapos kornál idősebb, ez a szünet lehet 2-3 óra is.

Légy követendő példa

Az étkezések során igyál Te is ugyanabból a bögréből (vagy egy hasonlóból), és alkalmanként adj esélyt a kísérletezésre a babádnak azáltal, hogy odanyújtod a poharat, miután ittál egy kortyot. Ne stresszelj és ne ess pánikba, a gyermeked biztosan megtanulja. Bizonyos étkezésekkor adj neki tejet, máskor vizet, figyeld meg, hogy a babád melyik ízt kedveli leginkább.

Ha a baba küszködik, ne váltogass egyszerű és szívószálas bögre között, válaszd ki csak az egyiket (egyszerűt vagy szívószálasat), és azt add neki néhány napig vagy akár néhány hétig. Abban az esetben, ha a kisbaba már a pohár látványától elkezd sírni, vagy meggörnyed és elnyomja a poharat, tartsatok pár nap szünetet, majd próbálkozzatok újra.

Próbáld megváltoztatni a környezetet

Ha a kisbaba az étkezés során teljes mértékben visszautasítja a bögre használatát, próbálkozz a környezet megváltoztatásával, hagyd, hogy étkezésen kívül kísérletezzen vele. Készíts elő neki egy bögrét kevés folyadékkal, majd keltsd fel a babád figyelmét. Használd Te először, mosolyogj rá, vágj vicces arcokat, majd igyál még egy kicsit. Ne nyújtsd felé a bögrét, hanem várd meg, hogy ő nyúljon utána. A kisbabák legtöbbször étkezéseken kívül nyitottabbak az új tapasztalatokra.

Nem árt egy kis rendetlenség

Menjetek ki sétálni, üljetek le egy takaróra egy olyan helyen, ahol a kicsi szabadon szét tudja önteni a bögre tartalmát. A bögre mellé vigyél magaddal egy üveg vizet is, mindkettőt helyezd a kisbaba elé. Ha egyikre sem reagál magától, emeld fel az üveg vizet, tölts át egy keveset a bögrébe és igyál egy kortyot. Ezután várakozz és hagyd, hogy a pici magától próbálkozzon. Ez a laza játékos forma a legkevésbé érdeklődő babákat is a mókába való bekapcsolódásra bíztatja, ha egyszer belejönnek, még inkább hajlandóak lesznek utánozni téged. 

Ne felejtsetek el örülni minden lépésnek!

Roxana, Alex és Oli a Dodolitól

Comment (1)

  • A hozzátáplálás megkönnyítése néhány különleges babatermékkel Reply

    […] ⭕️ Egy bögre és egy pohár gyakorláshoz. A következő cikket ajánljuk, ha többet szeretnél megtudni arról, milyen poharak és bögrék alkalmasak a hozzátápláláshoz, valamint arról, hogyan tanítsd meg a babádat használni őket: „Hogyan tanítsuk meg a babát bögréből vagy pohárból inni“. […]

    január 7, 2023 at 3:28 du.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük