Hozzátáplálás biztonságosan – az ételmérgezés megelőzése babáknál és gyermekeknél

Hozzátáplálás biztonságosan - az ételmérgezés megelőzése babáknál és gyermekeknél

Hozzátáplálás biztonságosan – az ételmérgezés megelőzése babáknál és gyermekeknél

A babák és kisgyermekek nagyon érzékenyek az ételmérgezést okozó baktériumokra és vírusokra. A hozzátáplálás elkezdésekor fontos tudnod, hogyan védd meg a gyermekedet.

Az alábbi cikk az ÚTMUTATÓ: A BABA HOZZÁTÁPLÁLÁSA LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE című sorozatunk egyik alfejezete. Az útmutató megtekintéséhez, kérjük, kattints IDE.

Mi az ételmérgezés?

Röviden az ételmérgezés egy olyan fertőzés, amelyet kórokozókkal szennyezett, romlott vagy mérgező élelmiszer fogyasztása vált ki. Az ételmérgezés bárkinél előfordulhat, legyen az kisbaba, gyermek vagy felnőtt, de nyilvánvalóan a kisbabák és gyermekek érzékenyebbek rá.

Mik az ételmérgezés tünetei?

❗️ hányinger

❗️ hasmenés

❗️ hányás

❗️ gyomorgörcs

❗️ 38°C-nál magasabb láz

❗️ gyengeség

❗️ hidegrázás

A tünetek nem rögtön a szennyezett étel elfogyasztása után jelentkeznek, hanem néhány óra vagy akár néhány nap elteltével is felléphetnek.

Az ételmérgezés ritkán válik súlyossá, a tünetek jellemzően enyhék és 6-7 nap alatt elmúlnak. A gyermeket legtöbbször önállóan, otthon is kezelheted. Azonban néhány ritka esetben az ételmérgezés súlyos egészségügyi következményekkel járhat.

Amennyiben a gyermeked a következő tünetek bármelyikét mutatja, azonnal fordulj orvoshoz:

❗️gyakori hányás
❗️véres hányás
❗️véres széklet
❗️három napnál többet tartó hasmenés
❗️erős hasi görcsök
❗️38°C-nál magasabb láz
❗️túlzott szomjúság és szájszárazság
❗️vizeletürítési problémák
❗️szédülés vagy félrebeszélés
❗️homályos látás
❗️izomgyengeség

Mi okozza az ételmérgezést?

Az ételmérgezést baktériumok vagy vírusok által fertőzött élelmiszer elfogyasztása okozza. Ez akkor fordul elő, amikor az élelmiszer:

nem volt megfelelő ideig hőkezelve 🛑

nem volt megfelelően tárolva 🛑

nem volt elég alaposan újramelegítve 🛑

túl sok ideig maradt hűtőn kívül 🛑

olyasvalaki érintkezett vele, aki beteg, vagy aki nem mosott kezet 🛑

a lejárati idő után kerül elfogyasztásra 🛑

Hogyan kerüljük el az ételmérgezést?

Az alábbiakban röviden bemutatjuk, mit kell tudnod ahhoz, hogy az étel elkészítése vagy tálalása során a gyermeked ne tedd ki az ételmérgezés veszélyének.

✅ Mindig moss kezet főzés előtt, valamint azt követően, hogy nyers húshoz, halhoz, tenger gyümölcseihez, zöldségekhez és nyers tojáshoz nyúltál.

✅ Bizonyosodj meg róla, hogy a gyermeked kezet mosott étkezés előtt.

✅ Mosd meg gyermeked kezét állatokkal való érintkezés, valamint mosdóhasználat után és evés előtt. Ismételgesd neki ezek fontosságát, hogy megfelelően rögzüljön.

✅ Tartsd tisztán azokat a felületeket, ahol az ételek elkészítése és tálalása történik (konyhai munkalap, asztal). Ha van háziállat, igyekezz távol tartani ezektől a felületektől.

✅ A gyermek által használt tálkát, tányért vagy evőeszközt alaposan, tisztítószeres melegvízzel mosd el. Ugyanígy minden edényt és konyhai eszközt is alaposan el kell mosni.

✅ A nyers húst és tojást takard le és a hűtőben más élelmiszerektől távol tárold. A nyers húst mindig tiszta és zárt tárolóedényben tartsd, hogy a leve ne folyhasson rá más élelmiszerre.

✅ Az ételeket (különösen a halat és a tenger gyümölcseit) alaposan főzd meg, és melegen kínáld a gyermeknek.

✅ Ne tarts meg és ne tegyél el olyan ételmaradékot a gyermek tányérjáról, amelybe már beleharapott.

✅ Figyelj arra, honnan szerzed be a tojást. Igyekezz kerülni a „házi” tojásokat, hiszen fogyasztásuk kockázatos.

✅ Ne adj enni gyermekednek bili vagy mosdó használata közben.

✅ Használj könnyen tisztítható anyagokból készült tálkát, tányért, evőeszközt és bögrét (mint például az élelmiszeripari minőségű szilikonból vagy rozsdamentes acélból készült edények, amelyek gátolják a baktériumok terjedését).

Hogyan tároljuk és melegítsük újra az élelmiszert?

1. Főzés után 1-2 órával – miután az étel kihűlt –, hűtőben vagy fagyasztóban tárold. A hűtőben tartott ételt legfeljebb 2 napon belül el kell fogyasztani.
2. A rizst ajánlott elkészítés után rögtön elfogyasztani (természetesen miután kihűlt), nem ajánlott hűtőben tárolni. Ha a rizs nem fő át megfelelően, a Bacillus Cereus nevezetű baktérium nyomait tartalmazhatja. Ez a baktérium főként a rizsben található meg, terjedését pedig megkönnyíti a rizs hűtőben való tárolása, valamint újramelegítése. További információkat ITT tudhatsz meg.
3. A fagyasztott élelmiszert elkészítés előtt teljesen ki kell olvasztani. A legbiztonságosabb módszer áthelyezni a hűtőbe egy éjszakára, vagy a mikrohullámú sütő olvasztási funkcióját használni.
4. Amikor újramelegíted az ételt, bizonyosodj meg róla, hogy teljesen átmelegedett, majd hagyd egy keveset hűlni és azután tálald a gyermekednek. Ha mikrohullámú sütőt használsz az újramelegítéshez, keverd meg rendszeresen az ételt, hogy alaposan átmelegedjen, és ne feledd ellenőrizni az étel hőmérsékletét, mielőtt felszolgálod.
5. A főtt ételt csak egyszer melegítsd újra.
6. Ahhoz, hogy az ételt gyorsan lehűtsd, helyezd zárt edénybe, és tedd az edényt hideg csapvíz alá. Használhatsz szilikonból készült fedeles dobozt.

Termék megtekintése

Az alábbi cikk az „ÚTMUTATÓ: A BABA HOZZÁTÁPLÁLÁSA LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE” című sorozatunk egyik alfejezete. Az útmutató megtekintéséhez, kérjük, kattints IDE.

Ez is érdekelhet…

Hozzátáplálás táblázat 6 hónapos kortól – a kisbaba étrendje

Hozzátáplálás táblázat a 7-9 hónapos korosztály számára – a kisbaba étrendje

Forrás:

🔗 „NHS Start for Life Weaning – Preparing food safely„. National Health Service UK.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük