Hozzátáplálás táblázat a 10-12 hónapos korosztály számára – a kisbaba étrendje

Hozzátáplálás táblázat 10-12 hónapos kortól – a kisbaba étrendje

Hozzátáplálás táblázat a 10-12 hónapos korosztály számára – a kisbaba étrendje

Ebben a cikkben kimondottan a 10-12 hónapos kisbabák étrendjével foglalkozunk, szemügyre véve az ennek megfelelő hozzátáplálás táblázatot. További tanácsokért ajánljuk figyelmedbe az „ÚTMUTATÓ: A BABA HOZZÁTÁPLÁLÁSA LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE” című cikkünket.

Gyermek bambusz étkészlet tálkával, tányérral, pohárral és kanállal - Nyuszi, zöld - Dodoli

❗️% A dodoli.hu támogat Titeket a hozzátáplálás elkezdésében. A „6HONAP” promóciós kóddal most 12%-os kedvezményben részesülsz minden megrendelésedből, így megvásárolhatod a kisbabádnak szükséges valamennyi terméket.

A 10-12 hónapos baba étrendje

Ebben a korban a kisbabád a szoptatás mellett már szépen hozzászokott a napi háromszori étkezéshez (reggeli, ebéd, vacsora).

Próbálj meg minél gyakrabban együtt étkezni vele. A picik úgy tanulnak, hogy megfigyelik a szüleiket.

Ne feledd, a kisbaba ételéhez egyelőre nem szükséges hozzáadni sem cukrot, sem sót – ez érvényes a főzéshez használt vízre is. A só károsíthatja a veséjét, a cukor pedig megtámadja a tejfogakat.

Folytassam a szoptatást/tápszert? Igen. Az anyatej vagy a tápszer fontos szerepet játszik, hogy biztosítva legyen az egy évesnél fiatalabb korú kisbabád napi kalória- és tápanyag-szükséglete. A tejnek 12 hónapos korig a kisbaba fő táplálékának kell maradnia. Ha úgy látod jónak, 12 hónapos kor után is folytathatod a szoptatást, de az idő elteltével, ahogy a pici egyre több szilárd ételt fogyaszt, természetes módon egyre kevesebb tejet fog igényelni.

A hozzátáplálás ezen időszakában a kisbabák általában még napi háromszor kapnak tejet. Ha szoptatsz, kisbabád annak függvényében fog anyatejet is igényelni, hogy mekkora mennyiségű szilárd ételt fogyaszt a többi étkezés során. A tápszerrel etetett piciknek ebben az időszakban akár 400 ml tápszerre is szükségük lehet naponta (ez a mennyiség csak refernciaértékként szolgál és gyermekenként eltérhet).

Hozzátáplálás táblázat 10-12 hónaposan

A következő élelmiszercsoportokból próbáld meg a lehető legtöbbet változatosan beépíteni a pici étkezésébe.

ZÖLDSÉGEK

A kisbabádat feldarabolt vagy apróra zúzott étellel is kínálhatod. A zöldségeket próbáld meg sütőben elkészíteni, hogy megpuhuljanak, és darabokra vagy rudacskákra vágva kínáld. Kísérletezz minél változatosabb zöldségekkel, kesernyésebbekkel is, ne csak édesekkel. Bármelyik zöldség megfelel, de javasoljuk, hogy az alábbi táblázatban szereplő zöldségeket is próbáld bevonni a kisbabád étrendjébe.

✅ brokkoli✅ sütőtök
✅ paprika✅ zöldborsó
✅ karfiol✅ spenót
✅ paszternák✅ tök
✅ spárga✅káposzta
✅ sárgarépa✅ avokádó

GYÜMÖLCSÖK

A gyümölcsöket darabokra vagy rudacskákra vágva szolgáld fel. Alaposan mosd meg őket, távolítsd el a magokat és a kemény héjat. íme hozzátáplálás táblázatunk a 10-12 hónapos korban ajánlott gyümölcsökkel:

🍌 banán⚫️ áfonya🥝 kivi
🍊 narancs🍎 alma🔴 málna
🍊 nektarin🍐 körte🍓 eper
🍍 ananász🟠 papaya🍈 sárgadinnye
🍑 barack🟣 szilva🥭 mangó

KEMÉNYíTŐBEN GAZDAG ÉTELEK

Ezek az ételek főzhetők/párolhatók (szükség esetén) és pépesítve vagy rudacskákra vágva adhatók. A gabonafélék keverhetők anyatejjel vagy tápszerrel, esetleg pasztőrözött teljes zsírtartalmú kecske-, tehén- vagy juhtejjel. íme hozzátáplálás táblázatunk keményítőben gazdag ételekkel:

🥔 burgonya🍠 édesburgonya🍙 rizs
🍚 őrölt rizs🍝 tészta🥣 zabkása
🥣 zab🌽🍞 kukoricaliszt𓇢 quinoa
🥖 kenyér🍞 pirított kenyér🧇 lepénykenyér/pita

FEHÉRJÉBEN GAZDAG ÉTELEK

Ehhez az élelmiszercsoporthoz tartoznak a következők: hús (beleértve a halat is), tojás és a hüvelyesek (bab, zöldborsó, csicseriborsó, lencse). Mindezek már 6 hónapos kortól ajánlottak.

Amellett, hogy ezek fehérjékben gazdag ételek, számos más, a kisbabák számára rendkívül fontos tápanyagot (vasat, cinket) is tartalmaznak.

A tojásról!🥚 Ellenőrzött, biztonságos forrásból származó tojást vásárolj, és próbáld kerülni a „házi” tojásokat, mivel fogyasztásuk kockázatos. A tojást minden esetben alaposan főzd meg felszolgálás előtt. íme pár példa fehérjékben gazdag ételekre:

✅ csirkehús 🍗✅ pulykahús 🦃✅ marhahús 🐄
✅ bárányhús 🥩✅ disznóhús 🐖✅ hal (szálka nélkül) 🐟
✅ tojás (fehérje) 🥚✅ lencse✅ bab
✅ tofu 🧀✅ zöldborsó✅ csicseriborsó

TEJTERMÉKEK

A zsíros joghurt (azaz nem zsírtalanított), valamint a sajt már 6 hónapos kortól megfelelőek a kisbaba számára.
A nem zsírszegény natúr (azaz édesítetlen) joghurt tökéletes választás, hiszen nem tartalmaz cukrot. Teljes zsírtartalmú, pasztőrözött tehéntej vagy kecsketej ételek hozzávalójaként felhasználható, de önmagában adni 1 éves korig nem ajánlott.

Pürésített ételek nélkül

Próbálj a kisbabádnak változatos ízű és textúrájú ételeket adni. Ebben a korban a teljesen pürésített táplálékot már ajánlott mellőzni. Próbáld rudacskákra vágott főtt ételekkel, valamint puha, kisebb falatokat tartalmazó fogásokkal (például levesekkel) kínálni.

Innivaló?

A kisbabák ebben a korban már egyre magabiztosabban ragadják meg és használják a poharat, van, aki már önállóan is képes kortyolgatni a vizet. Továbbra is fontos, hogy kerüljétek az édes innivalókat. A facsart gyümölcslevek, shake-ek, gyümölcsös üdítőitalok, valamint a szénsavas italok mind rengeteg cukrot tartalmazhatnak, így a fogszuvasodás megelőzése érdekében kerülendők. Szemfülesnek kell lennünk szülőként, mert még a „kifejezetten csecsemőknek” forgalmazott italok is tartalmazhatnak cukrot. A kalóriák az ételekből származzanak, ne pedig az innivalóból. A legjobb, amit adhatsz a kisbabádnak innivalóként, az a víz.

Olvasd el a következő cikket: Hozzátáplálás biztonságosan.

Kattints IDE, hogy visszalépj az „ÚTMUTATÓ: A BABA HOZZÁTÁPLÁLÁSA LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE” című írásunkra.

Források

🔗 „NHS Start for Life Weaning”. National Health Service UK.

🔗 „Complementary feeding”. World Health Organization.

Comments (3)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük