Hozzátáplálás 6 hónaposan – készen áll a kisbaba?

Hozzátáplálás 6 hónaposan – készen áll a kisbaba?

Hozzátáplálás 6 hónaposan – készen áll a kisbaba?

Szülőként már biztosan hallottál arról, hogy a hozzátáplálást ajánlott legkésőbb 6 hónaposan elkezdeni. De tudod-e, miért pont a 6 hónapos kor vízválasztó ebben? Vagy melyek azok a jelek, amelyek azt mutatják, hogy a kisbabád készen áll? A hozzátáplálás bevezetése bizony kihívásokkal teli időszak lehet. Segítségül született meg mostani cikkünk, melyben a következőkről fogunk beszélni:

❓Hozzátáplálás 6 hónaposan – miért éppen ekkor?

Melyek a jelei annak, hogy a kisbaba készen áll a hozzátáplálásra?

❓Melyek a téves jelei annak, hogy a kisbaba készen áll?

Kattints IDE, hogy további tanácsokért elolvasd az „ÚTMUTATÓ: A BABA HOZZÁTÁPLÁLÁSA LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE írásunkat.

Hozzátáplálás 6 hónaposan – néhány főbb ok

Számos oka van annak, hogy a hozzátáplálás miért 6 hónaposan kezdhető el. Bár az angolszász országokban már 4 hónapos kortól ajánlják, Magyarországon még mindig kevésbé ajánlott ennél korábban elkezdeni, s az érvelés mögötte az, hogy a kisbabád ekkorra jut el arra a fejlettségi szintre, amikor fel tudja dolgozni a szilárd ételt.

A továbbiakban részletesebben kifejtjük, hogy mi minden szól amellett, hogy érdemes megvárni a legalább 6 hónapos kort:

❗️ Ha szoptatsz, tudnod kell, hogy az anyatej a legjobb táplálék, amelyet kisbabádnak az élete első 6 hónapjában adhatsz. A kisbabák, akiket nem anyatejjel tápláltak, hajlamosabbak a fertőzésekre és a betegségekre.

❗️ Az anyatej és a tápszer egyaránt biztosítja a kisbaba számára az összes szükséges tápanyagot és kalóriát 6 hónapos koráig, tehát ennél korábban nem szükséges a hozzátáplálás vagy másfajta élelmiszerek bevezetése.

❗️ 6 hónapos koráig a kisbabának lesz elég ideje eljutni arra a fejlettségi szintre, amikor a hozzátáplálás már biztonságosan és sikeresen megkezdhető. Ekkor a kisbaba már képes stabilan ülni, meg tudja tartani a fejét, tudja használni a kezét és legfőképp képes megemészteni a szilárd ételt. Az itthoni ajánlások szerint a hozzátáplálást 7 vagy 8 hónaposan is elkezdheted. Ne stresszeld magad. A kisbabák nem robotok, mindannyiuk különböző – nem kötelező hajszálpontosan betartani a 6 hónapos ajánlást, azonban 8 hónaposnál későbbre sem szabad halasztani, hiszen lemaradsz az erre a korban érvényes fejlődési fázisról.

❗️ A kisbabád sokkal felkészültebb lesz az önálló táplálkozásra, 6 hónapos kor előtt azonban ennek az esélye alacsony.

❗️ A baba sokkal ügyesebb lesz a rágásban, valamint a nyelésben, így szilárd élelmiszerdarabokat is el tud majd fogyasztani (ez ajánlott), nemcsak lágy pépesített ételeket.

Tudnivaló! Amikor a kisbaba fintorgó arccal fogadja az ételt, ez csupán egy új ízzel való érintkezésre adott reakció, és nem feltétlenül annak a jele, hogy nem tetszik neki az, amit éppen kóstol.

Melyek a jelei annak, hogy a kisbaba készen áll?

A kisbabád betöltötte a 6 hónapot, és tervezed elkezdeni a hozzátáplálást. Honnan tudod, hogy felkészült erre? A 6 hónapos kor tájékoztató jellegű, nincs kőbe vésve. Három alapvető feltételnek kell teljesülnie a hozzátáplálás megkezdéséhez. Amikor ezek a feltételek teljesülnek (ami ténylegesen 6 hónap körül történik), a kisbaba készen áll a hozzátáplálásra.

Fontos tudnivaló! A hozzátáplálás megkezdésével egyidejűleg a szoptatást vagy tápszeres táplálást is folytatni kell. A tej még nem zárható ki az étrendből csak azért, mert a hozzátáplálás elkezdődött.

íme, a három feltétel, amelynek egyidejűleg teljesülnie kell ahhoz, hogy a kisbaba készen álljon a hozzátáplálásra:

✅ A kisbaba segítség nélkül és stabilan ül, valamint önállóan tudja tartani a fejét.

✅ A kisbaba szem-kéz koordinációja megfelelő. Ez fontos, hiszen ha látja az élelmiszert, meg tudja azt ragadni, és képes a szájához emelni.

✅ A kisbaba tud nyelni, anélkül, hogy az ételt kiköpné.

✅ A kisbabának megfelelően működik az emésztőrendszere.

Melyek azok a téves „beugrató” jelek, amelyek valójában nincsenek összefüggésben a baba felkészültségével?

A következő példák téves jelek, azaz nem szabad őket a hozzátáplálás megkezdésének jeleként értelmezni:

✋🏼 A kisbaba az öklét rágcsálja vagy szopogatja.

✋ A kisbaba nem lakik jól a tejtől, még többet szeretne.

✋🏻 A kisbaba gyakran felébred az éjszaka folyamán.

Ez a három jelenség természetes, azonban nem feltétlenül jelzik azt, hogy a pici készen áll a hozzátáplálásra. A hozzátáplálás megkezdése nem teszi valószínűbbé, hogy a kisbaba majd nyugodtan átalussza az éjszakát.

Ha a kisbabád koraszülött, mindenképp kérj orvosi tanácsot, mielőtt elkezdenéd a hozzátáplálást.

Tudnivaló! Ha a kisbabád 6 hónapos, de esetleg úgy érzed, Te vagy a babád mégsem álltok készen a hozzátáplálás elkezdésére, NE siess vele! Várhatsz még egy keveset. A 6 hónap irányadó életkor, amely a megfelelő fejlődés érdekében ajánlott. Egyes szülők 6 hónapos korban, mások 7 vagy 8 hónaposan kezdik el a baba hozzátáplálását. Amennyiben a hozzátáplálást halasztani szeretnéd, légy őszinte önmagadhoz, és mérd fel, hogy valóban nyomós okod van erre, vagy csak a félelem vezérel. Mindannyian mások vagyunk, és ésszerű kereteken belül a hozzátáplálás megkezdése halasztható későbbre is.

A továbbiakban lássuk, hogyan készülj fel megfelelően a hozzátáplálás megkezdésére. Olvasd el a következő írásunkat is: „A hozzátáplálás megkezdése„.

További hasznos tanácsokért kattints IDE, és olvasd el az „ÚTMUTATÓ: A BABA HOZZÁTÁPLÁLÁSA LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE című cikkünket.

Források

NHS Start for Life Weaning”. National Health Service UK.

Complementary feeding”. World Health Organization.

Comment (1)

  • A hozzátáplálás megkezdése Reply

    […] áll a kisbabád a hozzátáplálásra? Olvasd el a „Hozzátáplálás 6 hónaposan – készen áll a kisbaba?” című cikkünket, hogy megtudd, fel van-e rá […]

    július 30, 2023 at 9:16 de.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük