A hozzátáplálás megkezdése

A hozzátáplálás megkezdése

A hozzátáplálás megkezdése

6 hónapos kora körül a kisbabádnak a kalória- és tápanyagszükségletének kielégítése érdekében már egész biztosan többre lesz szüksége, mint pusztán a tejre (függetlenül attól, hogy addig anyatejet vagy tápszert kapott). Ebben a korban a kisbabád szervezete már szilárd étel is igényel, ez azonban nem a tej kiváltását jelenti, sokkal inkább kiegészítésül szolgál az elfogyasztott tej mellé. A gyakorlatban ezt jelenti a hozzátáplálás megkezdése. A hozzátáplálás első szakaszában a szilárd étel a „kiegészítő táplálék” szerepét játssza. Ez az az időszak, amikor a kisbabád a hozzátáplálás, mint kísérletezés keretében megtanulja, hogyan mozgassa a táplálékot a szájában, hogyan rágja meg és nyelje le azt.

Készen áll a kisbabád a hozzátáplálásra? Olvasd el a „Hozzátáplálás 6 hónaposan – készen áll a kisbaba?” című cikkünket, hogy megtudd, fel van-e rá készülve.

Ha pedig szeretnél további részleteket is megismerni, kattints IDE, és az „ÚTMUTATÓ: A BABA HOZZÁTÁPLÁLÁSA LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE című írásunk minden kérdésedre választ ad.

❗️% A dodoli.hu támogat Titeket a hozzátáplálás elkezdésében. A „6HONAP”promóciós kóddal most 12%-os kedvezményben részesülsz minden megrendelésedből, így megvásárolhatod a kisbabádnak szükséges valamennyi terméket.

Mennyit fog enni a kisbaba a hozzátáplálás első hónapjaiban?

Mielőtt túl nagy elvárásaid lennének a hozzátáplálás kezdeti időszakára vonatkozóan a pici által elfogyasztott táplálékmennyiségről, tudnod kell, hogy ez teljes mértékben az étvágyától függ majd. Engedned kell, hogy ő szabja meg, mennyi ételre van szüksége, soha ne erőltesd az etetést. Ahogyan szoptatás közben is tudatja veled, hogy mikor szeretné abbahagyni vagy éppen folytatni, úgy arra is figyelned kell, amit a szilárd étel kínálásakor jelez. Tanuld meg felismerni, hogy mikor éhes, és mikor jóllakott.

Melyik a megfelelő napszak a szilárd étellel való táplálásra?

A nap során azok a legjobb időszakok a hozzátáplálással való kísérletezésre, amelyek mindkettőtök számára ideálisak: amikor nem érzed magad sürgetve, és a kisbabád sem fáradt. Mint az összes többi képesség, amit a picidnek el kell sajátítania, a táplálkozás is egy teljesen új aktivitás, egy tanulási folyamat. Lehetséges, hogy a kisbabád falánk módon kezdi el a hozzátáplálást (mindent megeszik, amit a tányérra teszel), de az is előfordulhat, hogy vonakodik a változástól, és eltart egy darabig, amíg hozzászokik az új ízekhez, állagokhoz. A legjobb, amit tehetsz, hogy alacsony elvárásokat állítasz fel, így nem ér majd csalódás. Számíts rá, hogy hosszadalmas folyamat lesz. Szánj rá elég időt, haladjatok a kisbaba tempójában, és, ha arra utaló jeleket észlelsz, hogy jóllakott vagy nyugtalan, hagyd abba az etetést.

Jó az étvágya, mégis nyűgös?

Egyes kisbabák „nyűgösen” reagálhatnak. Mit jelent ez pontosan? A nyűgös kisbaba félénk, bizalmatlan ezzel az „ételnek” hívott újdonsággal kapcsolatban, és nem hajlandó változtatni a rutinján, amihez már olyan jól hozzászokott. Ez nem baj, hiszen minden kisbabának saját személyisége van, amelyet kitartóan képvisel is. 10-15 próbálkozásra is szükség lehet ahhoz, hogy a kisbabád hozzászokjon az új ételekhez, ízekhez és textúrákhoz. Olyan napokra is számítanod kell, amikor keveset fog enni, vagy akár úgy, ahogy van, elutasítja az ételt. Ez teljesen természetes. Légy türelmes és továbbra is kínáld változatos ételekkel, még azokkal is, amelyeket látszólag nem szeret. Hagyd, hogy a kisbaba a saját ritmusában alkalmazkodjon hozzájuk.

Praktikus eszközök hozzátápláláshoz – néhány hasznos javaslat:

1. Etetőszék

A kisbabának stabilan, biztonságosan, övvel bekötve, függőleges helyzetben kell ülnie (a helyes nyelés érdekében). Mi az Ikea „Antilop” nevű etetőszékét használtuk. Nagyon praktikus és strapabíró, elérhető áron. ITT megtalálhatod.

scaun masa bebelusi

2. Az első bögre

Bíztasd a kisbabát arra, hogy az első étkezéstől kezdve pohárból vagy bögréből kortyolgassa a vizet. Kerüld a cumisüvegeket vagy más szilikonszeleppel ellátott ivóedényeket. A szilikonból készült bögrék vagy a csőrös (szilikonszelep nélküli) poharak nem törékenyek, elősegítik a szívó mozdulatot és nincsenek rossz hatással a fogakra és a fogínyre. Mi a képen látható bögrét használtuk. Ez egy szilikonból készült, három az egyben, kiömlésbiztos fedelű és csöpögésmentes csőrös bögre. Különböző színekben megtalálhatod ITT.

3. Kiskanalak

A hozzátáplálás alatt egy puha, lehetőleg szilikon anyagból készült kiskanalat használj, a fogíny védelme érdekében. További modelleket találhatsz ITT.

4. Babatányérok és tálkák

A legjobb, ha szilikonból készült tálkát és tányért használsz (mert ezek törhetetlenek), valamint fontos, hogy rendelkezzenek hatékony tapadókoronggal is (ezáltal jól illeszkednek az asztalhoz és nem eshetnek a földre). Komplett étkészletek közül válogathatsz hozzátápláláshoz ITT.

5. Szilikon anyagból készült kis formák vagy jégkockatartók

Nagyon jól jönnek, ha kis adagokban szeretnéd a maradék ételt későbbre eltenni, lefagyasztani. így megfelelő adagokat porciózhatsz ki, elkerülheted a pazarlást, és nem is kell főznöd minden nap. ITT különböző alakú és méretű szilikonformákat is találhatsz.

6. Szilikon zsebes előke

Akár egyetlen előke elegendő lehet, ha könnyen tisztítható és gyorsan száradó szilikonból van, a zseb pedig összegyűjti a lepotyogó ennivaló nagy részét. Különböző modelleket találhatsz ITT.

7. Alátét a rendetlenség ellen

Érdemes lehet beszerezni egy műanyag alátétet is, amelyet az etetőszék alá helyezel, de akár újságpapírt is tehetsz a földre. Amikor a kisbaba megpróbálja egyedül használni a kanalat, számíts arra, hogy az étel olykor kirepül a tányérból.

Vegán vagy vegetáriánus étrend

Ha a családod vegán vagy vegetáriánus étrendet folytat és szeretnéd, hogy a kisbabád hozzátáplálása is eszerint történjen, az alábbi gondolatok hasznosak lesznek számodra.

A hagyományos hozzátáplálásban részesülő babákra vonatkozó tanácsok azokra a picikre is vonatkoznak, akik vegán vagy vegetáriánus étrend alapján lesznek hozzátáplálva.

A vegán vagy vegetáriánus étrendet követő kisbabák vagy kisgyermekek az egészséges növekedéshez szükséges energiához (kalóriákhoz) és a legtöbb tápanyaghoz akkor jutnak hozzá, ha tervszerűen, változatosan és kiegyensúlyozottan táplálkoznak. Fontos megjegyezni, hogy a tehéntej és a tejtermékek remek tápanyagforrásnak számítanak, így ezeket semmiképp ne zárd ki az étrendből anélkül, hogy tanácsért fordulnál egy gyermekorvoshoz vagy táplálkozási szakemberhez. Ők ajánlhatnak néhány, számodra is megfelelő helyettesítő opciót.

A kisbabádnak az ajánlott vitamintartalmú táplálékkiegészítőkön felül szüksége lehet további étrend-kiegészítőkre is. A tejtermék vagy tojás nélkül hozzátáplált kisbabáknak szükségük lesz B12-vitamin tartalmú táplálékkiegészítőkre vagy B12-vitaminban gazdag élelmiszer alternatívára. Mindenképp fordulj tanácsért szakemberhez.

A tehéntej (vagy kecsketej) alapú tápszer az egyetlen megfelelő anyatejpótló opció a 12 hónapos kornál fiatalabb babák számára. A szójatej alapú tápszer csak orvosi javaslatra adható.

Egy éves kortól kezdve cukormentes növényi ital (szója, zab, mandula) is adható a kisbabának, viszont ezt kalciumtartalmú étrend-kiegészítővel kell pótolnod az egészséges és kiegyensúlyozott étrend érdekében. Ezeket a kiegészítőket fokozatosan és kis mennyiségekben vezesd be, hogy időben felismerd az esetleges allergiás reakciókat.

Néhány tudnivaló a vitaminokról

6 hónapostól 5 éves korig ajánlott (de nem kötelező), hogy a kisbabák és a gyermekek naponta kapjanak A-, C- és D-vitamint. Így, ha a gyermek válogatós és ebből adódóan esetleges vitaminhiány alakul ki, a vitaminkészítmények ezt pótolhatják. A szoptatott csecsemőknek nagyon ajánlott napi rendszerességgel D-vitamin-kiegészítőt adni (függetlenül attól, hogy a szoptató anya is szed-e D-vitamint vagy sem).

A naponta legalább 500 ml tápszert fogyasztó kisbabáknak nincs szükségük étrend-kiegészítőkre. A tápszer egyéb tápanyagok mellett alapból tartalmaz D-vitamint is.

A továbbiakban lássuk, milyen élelmiszerekkel kezdd el a hozzátáplálást. Ehhez ajánljuk figyelmedbe „Milyen ételt adhatok a kisbabának?  – Hozzátáplálás táblázat” című írásunkat.

Kattints IDE, hogy visszalépj az „ÚTMUTATÓ: A BABA HOZZÁTÁPLÁLÁSA LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE” című cikkre.

Források

🔗„NHS Start for Life Weaning”National Health Service UK.

Comment (1)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük