10 tipp az igény szerinti hozzátápláláshoz – rendetlenség nélkül

10 tipp az igény szerinti hozzátápláláshoz – rendetlenség nélkül

Az igény szerinti hozzátáplálás (BLW) igen sok rendetlenséggel tud járni. A BLW során a kisbabát egyre gyakrabban hagyjuk önállóan táplálkozni, s ez bizony rendetlenséghez vezet az étkezések alkalmával. Amint egyik korábbi, a „3 ok, amiért hagynunk kell a kisbabát az étellel játszani a BLW során” című cikkünkben bemutattuk, az élelmiszerrel való játék építő jellegű a kisbabák számára, hiszen többek között elősegíti az egészséges étkezési szokások kialakulását.

Vajon van arra lehetőség, hogy csökkentsük a kisbaba tanulási folyamata során keletkezett rendetlenséget? Hát persze! Íme 10 praktikus tipp, amelyek által az igény szerinti hozzátáplálás örömtelibb élménnyé válik, és amelyek jelentősen csökkentik az étkezés okozta rendetlenséget.

✅ Helyezz asztalterítőt, szilikon lapot, lepedőt vagy akár újságpapírt a kisbabád etetőszéke alá, hogy könnyebben össze tudd gyűjteni a lehullott ételdarabokat.

✅ Használj tapadókorongos edényeket (tál, tányér), hiszen a korong megakadályozza, hogy a tál vagy a tányér felboruljon. További javaslatokat ITT találsz az igény szerinti hozzátápláláshoz megfelelő étkészletekhez.

✅ Használj zsebes előkét, hogy összegyűjts minél több olyan ételmaradékot, amely nem a kisbaba szájába kerül, mielőtt azok a földre esnének.

✅ Ha az időjárás megengedi, étkezzetek a szabadban, így minden könnyebben eltakarítható.

10 tipp az igény szerinti hozzátápláláshoz – rendetlenség nélkül
Vigyetek magatokkal egy műszálas, könnyen kimosható takarót.

✅ A kisbabák számára egészséges, ha az igény szerinti hozzátáplálás első étkezéseitől kezdve vizet kortyolgatnak. Használj egy kiömlésbiztos fedelű bögrét vagy egy csöpögésmentes csőrös poharat.

✅ Étkezz a kisbabáddal együtt minél gyakrabban, így a saját étkezésedre figyelhetsz a gyermeked által okozott rendetlenség helyett. Emellett a közös étkezésekkel követendő példa lehetsz (a kisbabák így tanulnak), ezáltal a pici is szívesebben fogja a szájához emelni az ételt.

Legyenek a közös étkezések minél sűrűbbek

✅ Olyan ételeket szolgálj fel, amelyek kézzel megragadhatók. Nem kell túlbonyolítsd a főzést, csak ha van rá időd és kellemes időtöltés számodra. Inspiráció gyanánt ajánljuk figyelmedbe ezt a cikket: „10 kiadós fogás az igény szerinti hozzátáplálás elején”. 2-3 alapélelmiszerből gyors és tápláló fogást állíthatsz össze.

Változatos, mégis könnyen elkészíthető ételek

✅ Az étkezéseket időzítsd azokra a szabadidős pillanatokra, amikor több a türelmed és az energiád. Fontos, hogy jókedvvel állj hozzá, valamint a kisbabád se legyen rossz passzban, és ne legyen túl fáradt sem, így jelentősen megnő az esélye annak, hogy az étkezés nagyszerű élmény lesz.

✅ Előre készülj fel a rendetlenségre, hogy ne érjen csalódás. Sőt, érdemes rutinná tenni, hogy minden étkezés előtt azt mondogatod magadnak: „Rendetlenség lesz, de semmi baj, minden eltakarítható, készen állok.” Így a legrosszabb esetben sem érhetnek meglepetések, legjobb esetben pedig boldog leszel, hogy a dolgok jobban alakultak, mint azt elképzelted.

✅ Emlékezz arra, hogy a kisbabádnak fontos az étellel való játék. Ne idegeskedj, ha a kisbabád rendetlenséget okoz, és ne büntesd emiatt. Vegyél egy mély levegőt! Az élet egy csodálatos zűrzavar, így be kell fogadnunk a rendetlenséget is, és hagynunk kell a piciket játszani.

Reméljük, hasznosnak találtad az információkat. Ha bármilyen kérdésed vagy kétséged merülne fel a hozzátáplálással kapcsolatban, írj nekünk bátran Instagramon vagy Facebookon.

Roxana és Oli a Dodolitól

Comment (1)

  • 3 amiért hagynunk kell a kisbabát az étellel játszani a BLW során Reply

    […] keresel további ötleteket, a következő cikket is szeretettel ajánljuk figyelmedbe: “10 tipp az igény szerinti hozzátápláláshoz rendetlenség nélkül“. Ha legközelebb rossz érzésed támad a gondolattól, hogy mennyi takarítani való vár […]

    április 6, 2023 at 4:28 du.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük